Aardappelbolletjes

Aardappelbolletjes

Deze aardappelbolletjes zijn heerlijke zachte broodjes die het perfect doen bij een kom soep of om jus mee op te deppen. Het zetmeel in de aardappels voedt de gist en zorgt voor een mooi luchtig brood. Ideaal om een restje aardappelen in te verwerken.
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig

  • 250 ml volle melk
  • 7 g droge gist
  • 250 g aardappelpuree
  • 150 g boter
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 1 tl zout
  • 625 g bloem

Zo ga je te werk

Let op: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Los de gist op in 50 ml melk en roer even door.
  2. Meng in een keukenmachine met deeghaak op lage snelheid de aardappelpuree met de boter, de eieren, de suiker en het zout tot een homogeen geheel.
  3. Voeg de gist en alle melk toe. Zet de machine weer aan tot de melk goed opgenomen is.
  4. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en kneed nog zeker vijf minuten met de machine.
  5. Vorm van het deeg een bol, leg deze in een met zonnebloemolie licht ingevette kom en laat het deeg afgedekt een uur rijzen.
  6. Kneed het deeg met de hand nog door op een met bloem bestrooid werkblad en rol er een worst van.
  7. Verdeel deze worst in twintig stukken en rol van elke stukje een mooi bolletje.
  8. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op gelijke afstand van elkaar.
  9. Bestrooi de bolletjes met wat bloem en laat ze nog ongeveer een half uur rijzen.
  10. Bak de bolletjes in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer vijftien minuten gaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.