3x Winterse groentepoffertjes

3x Winterse groentepoffertjes

Christian Boomker: “Met een gietijzeren poffertjespan kun je veel meer dan alleen zoete poffertjes maken, bijvoorbeeld deze hartige poffertjes met een vulling van winterse groentes.”

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 550 g kruimige aardappelen
  • 100 g bloem
  • 5 eieren
  • zout en peper

Voor de vullingen

  • 100 g boerenkool
  • 100 g rode biet
  • 100 g hutspotgroente

Voor de rode-uienstroop

  • 2 rode uien
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 1 l water
  • 80 g rietsuiker

Voor de garneringen

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 200 g crème fraîche
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 200 g zalmsnippers
  • 100 g hertenstoof

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Begin met de rode-uienstroop.
  2. Schil de rode uien en snipper ze.
  3. Breng in een pan de uien met de witte wijnazijn en een liter water aan de kook. Laat vijf minuten koken.
  4. Schep de uien met een schuimspaan uit de pan.
  5. Voeg de rietsuiker toe en laat op een laag vuur inkoken tot een stroop.
  6. Laat de stroop afkoelen en bewaar voor later.
  7. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte.
  8. Kook ze in koud water met wat zout gaar.
  9. Kook de vullingen voor de poffertjes in een aparte pan met wat water en zout gaar.
  10. Snijd eventueel de groenten fijner.
  11. Giet de aardappelen af en wrijf ze door een bolzeef.
  12. Weeg 500 gram van het aardappelkruim af en meng de bloem erdoor.
  13. Meng voorzichtig een voor een de eieren door het mengsel.
  14. Verdeel het beslag in drie gelijke porties en meng iedere portie met een van de vullingen.
  15. Bak de spekreepjes uit en zet apart.
  16. Meng naar smaak de geraspte citroenschil en het citroensap door de crème fraîche en bewaar ook apart.
  17. Verhit een gietijzeren poffertjespan, laat een druppel olie in ieder holletje lopen en bak van het beslag poffertjes.
  18. Stapel drie poffertjes met dezelfde vulling, zet vast met een cocktailprikker en garneer als volgt: de boerenkoolpoffertjes garneert u met de gerookte spekreepjes, de bietenpoffertjes met de crème fraîche en de zalmsnippers, en de hutspotpoffertjes met wat hertenstoof.
  19. Serveer de rode-uienstroop erbij.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.