10 Recepten uit oma’s kookboek
Breng de ouderwetse keukengeheimen van oma terug in de keuken. Herken jij ze nog van vroeger?
Balkenbrij met ontbijtspek en gegrilde appels
Een ouderwets recept voor balkenbrij met spek en appel. Balkenbrij is een echt streekgerecht en wordt gemaakt van varkensvlees met boekweitmeel en kruiden. Elke regio heeft zijn eigen variant. Je eet dit gerecht met roggebrood.
Melkmoes of kruudmoes?
Naar aanleiding van een oud recept in Landleven juli/augustus 2014 kwamen er veel reacties binnen op de redactie. ‘Wat leuk, dit ken ik nog van vroeger!’, maar sommige lezers waren ook verward en onzeker: ging dit nou over melkmoes of over kruudmoes?
Humkessoep
Een stevige soep met ‘humkes’ (snijbonen). Een kleine portie is prima als voorgerecht, maar in grotere porties geserveerd kan hij ook heel goed als maaltijdsoep.
Draadjesvlees
Het altijd lekker malse vleesgerecht, draadjesvlees. Gaar het vlees zachtjes 2,5 á 3 uur op het vuur en serveer met veel geduld een heerlijk eindresultaat op tafel.
Zoervleisch oet Limburg
Dit heerlijke recept voor zuurvlees met appelstroop is ideaal voor een mooie herfst-Â of winteravond.
Ouderwetse appeltaart
Dit recept voor ouderwetse appeltaart is dé klassieker die altijd in de smaak valt.
Jan in de zak
In dit ouderwetse recept wordt het brood niet gebakken in de oven, maar gaar gekookt in een pan water. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Laat je niet bedriegen door zijn uiterlijk: jan-in-de-zak is erg smakelijk!
Poffert
Poffert, bofferd, ketelkoek, broeder, Jan-in-de-zak. Dit ouderwetse gerecht heeft veel namen. Wat overeenkomt is het resultaat. Een fijne dikke cake die zowel warm als koud en als lunch of lekkernij gegeten kan worden.
Bitterkoekjespudding
Deze heerlijke bitterkoekjespudding is leuk om zelf te maken. Lekker voor deze koude tijd of voor de feestdagen!
Hete bliksem
Hete bliksem is een stamppot van appels en aardappels. Voeg je aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe, dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.