
Bak zoete saffraanbroodjes
Deze zoete broodlussen met saffraan zijn heerlijk voor een speciaal ontbijtje, voor bij de koffie of voor op de paastafel. De saffraanbroodjes worden na het bakken bestreken met een heerlijke suikerstroop. Smullen gegarandeerd!
Ingrediënten saffraanbroodjes
Voor het deeg
- 0,5 g saffraan
- 250 ml volle melk
- 9 g gedroogde gist
- 550 g bloem (geschikt om
- brood mee te bakken)
- 100 g suiker
- 100 g boter, zacht
- 4 g zout
- 1 tl gemalen kardemom
Voor de siroop - 75 g suiker
- 150 ml water
- 1 tl vanille-extract
Zo maak je saffraanbroodjes
Meng de saffraan met de melk en de gist; los het goed op. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed tot een mooi elastisch deeg. Dat kan met de hand of met een keukenmachine met een deeghaak. Kneed het deeg op de werkbank nog even door en vorm er een mooie bol van. Leg het in een met olie ingevette kom en dek het af. Laat het een half uur rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de suikersiroop. Meng de ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken en haal daarna van het vuur. Laat rustig afkoelen.
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 centimeter. Snijd het deeg in twaalf repen. Draai elk reepje een slag en vorm van elk reepje een S-vorm, door boven- en onderkant in tegengestelde richting naar het midden te rollen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek ze met een theedoek. Laat ze op een warme plek minimaal een uur rijzen, of tot de
broodjes in omvang verdubbeld zijn. Bak de broodlussen in een op 225 graden voorverwarmde oven in acht tot tien minuten mooi goudbruin. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met de suikersiroop.
Fotografie: Otto Kalkhoven
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."