
Aardappelsoep: heerlijk en ouderwets
Zijn eerste boek met Sallandse streekgerechten was zo succesvol, dat Ben Ellenbroek uit Raalte niet lang na hoefde te denken over een tweede boek. In De Nederlandse Keukentafel vindt u volop recepten met ingrediënten uit heel Nederland. Waaronder dit recept: Bildtse aardappelsoep.
Waar komt aardappelsoep vandaan?
Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst in Nederland gegeten. Langzaam maar zeker won de aardappel aan populariteit en kreeg hij de rol van volksvoedsel. De bildtstar-aardappel komt oorspronkelijk uit het Bildt, een streek in het noorden van Friesland. Deze aardappel heeft een rode, gladde schil en is geel van binnen.
Dit heb je nodig voor aardappelsoep:
- 600 g bildtstar aardappelen
- 300 g knolselderij
- 1,5 liter water
- 3 el kippenbouillonpoeder
- 2 plakken (oud) witbrood
- 20 g kruidenboter
- 150 g kipfilet
- 100 ml room
- 1 tl gehakte bladselderij
- zout en peper
Zo maak je aardappelsoep:
- Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in stukjes.
- Kook ze 25 minuten in water met kippenbouillonpoeder.
- Verwijder de korsten van het witbrood en snijd het in fijne blokjes.
- Bak de blokjes witbrood krokant in de kruidenboter.
- Pureer de gare knolselderij en aardappelen en de bouillon met een staafmixer.
- Zet de gepureerde soep terug op een matig heet vuur.
- Snijd de kipfilet in fijne blokjes en voeg deze toe aan de soep.
- Laat de aardappelsoep koken tot de kip gaar is, voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi de aardappelsoep met de bladselderij en krokante broodblokjes.
Tip: De groene blaadjes van de knolselderij zijn ook heerlijk in salades en sauzen.
Benieuwd naar de andere recepten van Ben Ellenbroek? Je vindt ze in Landleven maart!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."