Vijgenbrood met geitenkaas

Vijgenbrood met geitenkaas

Genoeg voor twaalf smakelijke boterhammen.

Bereidingstijd: 150 minuten (inclusief rijzen en bakken)

Dit heb je nodig:

  • 275 g bloem
  • 4 g gedroogde gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 0,5 tl koekkruiden (of kaneel)
  • 150 ml handwarm water
  • 100 g gedroogde vijgen, grof gesneden
  • 3 el port
  • 200 g vijgenconfituur
  • 300 g geschaafde belegen Hollandse geitenkaas

Zo ga je te werk:

  1. Zeef de bloem en meng met een snufje zout, de gedroogde gist, olijfolie, honing en kruiden.
  2. Kneed er samen met het water een soepel deeg van.
  3. Werk door het deeg de grof gesneden gedroogde vijgen en laat het onder een vochtige theedoek een uur op kamertemperatuur rijzen.
  4. Druk het deeg daarna plat en vorm een mooie deegbol.
  5. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en maak met een mes vier of vijf inkepingen in de bovenkant.
  6. Laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Bestuif het deeg licht met bloem en bak het vervolgens in twintig tot 25 minuten goudbruin en gaar.
  9. Roer in een kom de port door de vijgenconfituur.
  10. Serveer het brood in dikke knapperige plakken met de belegen Hollandse geitenkaas en een lepel van de confituur.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.