Belgische uiensoep

Belgische uiensoep

Deze uiensoep met Belgisch bier vult heerlijk op een koude winterdag. Natuurlijk ontbreken de stokbroodjes met gesmolten kaas niet.
Aantal personen: 5.
Bereidingstijd: 50 min.

Dit heb je nodig:

  • 500 g uien
  • flinke klont boter
  • 2 el bloem
  • 8 dl (runder)bouillon
  • 1 flesje donker Belgisch bier
  • naar smaak zout en versgemalen peper
  • 1 of 2 stokbroden
  • 200 g geraspte oude kaas

Zo ga je te werk:

  1. Pel de uien en snijd ze in fijne ringen.
  2. Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien onder af en toe roeren ongeveer een half uur op een zeer laag vuur.
  3. Voeg de bloem toe, roer het geheel ongeveer een minuut om en voeg de warme bouillon toe.
  4. Breng de soep aan de kook.
  5. Voeg na ongeveer 10 minuten het bier toe en laat alles nog eens 10 minuten zachtjes koken.
  6. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  7. Schep de soep in ovenbestendige kommen en leg in iedere kom een stuk stokbrood, belegd met geraspte kaas.
  8. Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en serveer direct.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.