Zelf yoghurt maken: zo doe je dat

Zelf yoghurt maken: zo doe je dat

Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Volg deze simpele stappen en tover in een mum van tijd heerlijke yoghurt op tafel, voor elk moment.
Bereidingstijd: 8 uur, 30 min.

Dit heb je nodig:

  • Verse melk, rechtstreeks van de boerderij
  • 1 à 2 el volle boerenyoghurt per liter melk

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt, gebruik een keukenthermometer om dit goed in de gaten te houden.
  • Laat de melk daarna afkoelen tot 42 graden.
  • Roer er vervolgens per liter melk één eetlepel (lekkere) volle boerenyoghurt door.
  • Zet de melk nu warm weg. Dat kan op verschillende manieren. Pak bijvoorbeeld de pan in met een dikke deken, giet de melk in een thermosfles, gebruik een hooikist of zet de pan in de oven op de allerlaagste stand (maximaal 40 graden).
  • Na ongeveer acht uur is de yoghurt klaar. Je kunt de pan dus prima een nachtje laten staan. Daarna bewaar je de yoghurt in de koelkast.

Tips

  • Je kunt een beetje van je zelfgemaakte yoghurt achterhouden voor de volgende partij yoghurt. Dit kun je enkele keren doen, daarna heb je weer wat nieuwe yoghurt nodig als starter.
  • Je kunt variëren met de soort yoghurt die je toevoegt; probeer ook eens Griekse of Turkse yoghurt.
  • In plaats van de yoghurt in de pan te laten, kun je hem ook in kleinere glaasjes of weckpotjes gieten. Leuk om te serveren bij een speciaal ontbijt, helemaal als je de yoghurt voorziet van een laagje zelfgemaakte jam.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.