Recept voor Schotse cranachan

Recept voor Schotse cranachan

Cranachan is een toetje van Schotse oorsprong. Knapperig gebakken havermout wordt gecombineerd met dikke room en volop verse frambozen. Een scheutje Schotse whisky maakt het af! 
Bereidingstijd: 45 min

Dit heb je nodig:

  • 850 ml slagroom
  • 150 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 6 el Schotse whisky
  • 1 kg frambozen, liefst vers maar uit de vriezer kan ook

Voor de havermoutkruimels:

  • 140 g boter
  • 80 g honing
  • 200 g (volkoren) havermoutvlokken
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g hazelnoten, grof gehakt
  • 85 g bloem

Zo ga je te werk:

  • Maak eerst de havermoutkruimels. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter met de honing in een pannetje en roer de overige ingrediënten erdoor.
  • Roer tot het goed gemengd is.
  • Verspreid het havermoutmengsel over een bakplaat en bak tot het krokant is, dat duurt zo’n 20 minuten.
  • Laat het afkoelen, verkruimel de stukjes en zet aan de kant.
  • Je kunt deze kruimels al 3 dagen van tevoren maken als je ze in een afgesloten bakje bewaart.
  • Maak nu de room. Klop de koele slagroom met de suiker tot hij lobbig is.
  • Voeg de mascarpone en de whisky toe en klop tot alles mooi gemengd is.
  • Om het toetje samen te stellen, neem je een grote schaal of eenpersoonsglaasjes of kommetjes.
  • Maak steeds laagjes: eerst room, dan frambozen, dan havermoutkruimels.
  • Ga door tot de ingrediënten op zijn. Maak het eventueel af door er nog wat poedersuiker over te strooien.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.