Griesmeelpudding met bosbessensaus

Griesmeelpudding met bosbessensaus

Nederlandser kan haast niet: een kommetje vla na het avondeten. Maar wie maakt tegenwoordig nog zelf vla of pudding? Probeer dit griesmeelpuddingrecept eens, want zelfgemaakt is echt veel lekkerder dan uit de winkel.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 l volle melk
  • 100 g griesmeel
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g bosbessen (mag uit de vriezer)
  • 2 el suiker

Zo ga je te werk:

  1. Breng de melk zachtjes aan de kook.
  2. Roer in een kommetje de griesmeel, de suiker en de vanillesuiker en voeg dit toe aan de melk.
  3. Blijf roeren met een garde en laat het mengsel drie minuten zachtjes doorkoken.
  4. Giet het in één grote puddingvorm of in meerdere kleintjes.
  5. Laat de pudding afkoelen en opstijven.
  6. Maak ondertussen de saus. Doe de bosbessen met de suiker en een scheutje water in een pannetje.
  7. Breng aan de kook, zet het vuur weer lager en laat ongeveer vijf minuten pruttelen.
  8. Het is het mooiste als de besjes nog een beetje heel blijven.
  9. Laat de saus afkoelen.

Tips:

  • Spoel de puddingvorm af met koud water en droog de vorm niet af. Zo komt de pudding straks beter uit de vorm. 
  • Griesmeelpudding is ook erg lekker met rodebessensaus. 
  • Griesmeelpap maak je door 1 liter volle melk aan de kook te brengen en daar 75 gram griesmeel door te roeren. Laat dit drie minuten koken tot het gaar en gebonden is. Lekker met basterdsuiker. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.