Beppetaart

Beppetaart

Dit Friese recept wordt ook wel beppetaart (beppe is oma in het Fries) of bakketaart (bak betekent beschuit) genoemd. De naam oorlogstaart wordt gebruikt omdat deze taart gemaakt kan worden met ingrediënten die toen beschikbaar waren.

Taart uit de koelkast

Als je jarig bent in de zomer, ken je het ‘probleem’. Je wilt wel graag zelf een lekkere taart maken, maar op een warme dag zet je liever de oven niet aan. Dit recept is de oplossing: hij is te maken met koelkast, maar zonder oven.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 l melk
  • 65 g custardpoeder
  • 65 g suiker
  • 1 rol beschuit
  • 1 pak theebiscuitjes
  • ½ tot ¾ pot aardbeienjam

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Breng de melk tegen de kook aan in een pannetje.
  2. Roer het custardpoeder met de suiker in een kom.
  3. Voeg een flinke scheut hete melk toe en roer goed door met een garde.
  4. Voeg dit mengsel toe aan de pan met hete melk en laat enkele minuten zachtjes doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
  5. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  6. Bedek de bodem van een springvorm met beschuiten; vul ook alle hoekjes en gaatjes goed op met stukjes beschuit.
  7. Verdeel de helft van de custard over de beschuiten en strijk mooi glad.
  8. Leg hier een laag biscuitjes op.
  9. Verdeel de rest van de custard erover, strijk mooi glad en bedek met weer een laag biscuitjes.
  10. Verwarm de jam in een pannetje en strijk over de taart.
  11. Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast en serveer de volgende dag met geklopte slagroom.

Tips

  • In plaats van een rol beschuit kunt u ook een pak eierkoeken, lange vingers of Achterhoekse theebeschuiten gebruiken.
  • Custardpoeder en suiker kunt u ook vervangen door een pakje kookpudding (volg de aanwijzingen op de verpakking).
  • Voor de variatie kunt u ook een ander soort jam gebruiken, zoals frambozen- of abrikozenjam. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.