Belgische wafels recept

Belgische wafels recept

Met dit heerlijke Belgische wafels recept kan je nu zelf wafels thuis maken. “Op alle feestdagen, van Sint-Maarten tot Pasen, worden wafels geserveerd. Op schilderijen met vrolijke wintertaferelen staan wafels als een symbool voor plezier”, vertelt de Belgische Regula Ysewijn. Ze is culinair journaliste en jurylid van Bake Off Vlaanderen. “Mijn moeder hielp me de eerste wafels te bakken volgens het recept en van daaruit experimenteerde ik verder.”

Regula’s wafels

Regula: “Dit Belgische wafels recept begon met een recept dat ik tegenkwam in het enige, gehavende kookboek dat we vroeger thuis hadden. Omdat ik maar een paar recepten tot mijn beschikking had, had ik altijd het idee dat recepten niet meer dan een richtlijn waren en kon ik eindeloos experimenteren om mijn eigen resultaat te creëren. Mijn moeder hielp me de eerste wafels te bakken volgens het recept en van daaruit experimenteerde ik verder. Het resultaat waren deze zachte wafels. In België worden ze vaak huishoudwafels genoemd, omdat ze ruim een week houdbaar zijn als je ze op de juiste manier bewaart.”

Ingrediënten Belgische wafels

Belgische wafels maken doe je met de volgende ingrediënten:

Voor ongeveer 14 grote wafels

  • 125 g ongezouten boter
  • 250 ml volle melk
  • 5 eieren, gesplitst
  • 280 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl natuurlijk vanille-extract, of het merg van 1 vanillestokje
  • 490 g tarwe- of speltbloem
  • 1 el bakpoeder
  • ⅛ tl zout
  • olie, voor het invetten

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in de melk in een kleine pan en laat het mengsel afkoelen.
  2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en de vanille tot het mengsel luchtig en romig is.
  3. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom.
  4. Schenk het melkmengsel erbij en roer met een houten lepel tot het mengsel glad is en er geen stukjes bloem meer te zien zijn.
  5. Meng nu het eidooiermengsel erdoor en roer tot alles goed gemengd is.
  6. Klop de eiwitten tot stijve pieken en spatel ze door het beslag met grote, rustige bewegingen, zodat je de lucht er niet uit slaat.
  7. Verwarm een wafelijzer met een gewone wafelplaat voor.
  8. Zet een kommetje olie en een kwastje klaar om het ijzer tussendoor in te vetten.
  9. Gebruik 1 of 2 eetlepels beslag en kijk of je tevreden bent met het formaat.
  10. Bak de wafel licht goudbruin en leg ze op een rooster. Hoelang dit duurt hangt af van jouw ijzer, dus probeer dat uit met de eerste wafel.

Eet de wafels bij voorkeur warm, maar ze zijn koud ook erg lekker, als zijn ze dan wat minder luchtig. Als je koude wafels opwarmt in een heet wafelijzer komen ze weer helemaal tot leven en krijgen ze een licht knapperige buitenkant. Bewaar overgebleven wafels maximaal een week in een luchtdichte doos. Je kan ze ook goed invriezen.