Zeewier koekjes

Zeewier koekjes

“Zeewier is erg lekker en ook nog eens supergezond. Ik vind dat iedereen zeewier moet leren kennen”, zegt Nicolette Hetzler, liefhebber van de zilte zeegroente.

Nicolette Hetzler: “Zeewier heeft de toekomst. Het is gezond en lekker, en daarnaast ook nog eens goed te telen. De teelt heeft een heel hoge omloopsnelheid, heeft geen pesticiden nodig en gebeurt – vanzelfsprekend – in zee, waar ruimte genoeg is. Zeewier bevat vitaminen, mineralen, kalium, natrium, jodium en veel calcium. Ze zeggen weleens dat tien gram per dag voldoende is om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat wil ik bij een breder publiek onder de aandacht brengen.”

Zeewierkoekjes. De mogelijkheden zijn eindeloos: zeewierspaghetti, tapenade, crackers, koeken, soep en natuurlijk de al veel beter ingeburgerde sushi en salade. – Foto: Gert Tabak

Zelf koken met zeewier? In het kookboek Zilt en Bitter van Ria Loohuizen staan recepten met zeekraal, zeesla en zoutmelde en achtergrondinformatie over minder bekende planten als absinthalsem, boerenwormkruid en cichorei. Verkrijgbaar voor € 19,95. Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 5956 640 1.

Noordzeeboerderij De Stichting Noordzeeboerderij heeft toekomstvisies ontwikkeld voor zeeboerderijen op verschillende plekken voor de Hollandse kust met naast zeewierteelt ook visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en wellicht ook energieproductie. Meer over het werk van de stichting lees je op www.noordzeeboerderij.nl


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.