Koken op hout

Koken op hout

’s Zomers barbecuen en buiten eten is heerlijk. Maar waarom gaat u met kerst of op een andere mooie winterdag niet heerlijk en sfeervol buiten koken! Kleed de buitenruimte aan met vuurkorven, kerstverlichting en lampions. Met de tips en recepten van buitenkok Willem ter Steeg kan het niet misgaan.

Willems vuurtips

  1. Maak een omzoming van stenen of gebruik een vuurschaal.
  2. Kies beuk, eik of kastanjehout voor het bakken van brood of garen van groente.
  3. Berk en populier zijn prima voor een snel vuurtje.
  4. Bouw een vuurtje van binnen naar buiten op.
  5. Gebruik als starter aanmaakblokjes, een prop krantenpapier, hooi of houtkrullen.
  6. Leg langere stukken hout in een stervorm in het vuur en regel hiermee de brandsnelheid.
  7. Gietijzeren pannen geven hun warmte mooi geleidelijk af. Vet zo’n pan wel eerst in voor gebruik.
  8. Gebruik een driepoot om een rooster of pan aan te bevestigen of zet enkele keien of natte brokken hout zo om het vuur dat er een pan op kan steunen.
  9. Zorg van tevoren dat er voldoende hout aanwezig is.
  10. Laat een brandend vuur nooit alleen, ook niet om hout te zoeken.
  11. Blijf ook na het koken in de buurt van het vuur tot het goed is uitgebrand.
  12. Blus nagloeiende delen met water en dek de stookplaats af met wat zand.
  13. Ben je te gast op iemand anders’ terrein, laat de stookplaats dan net zo schoon achter als je deze aantrof.

Wat mag en wat niet

Het is in ons land verboden om in de openlucht een ‘vuur aan te leggen, te stoken of te hebben’. Gemeenten regelen via zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordeningen de verdere invulling en eventuele uitzonderingen op de wet. Zo stellen veel gemeenten dat van het verbod zijn uitgezonderd:

  • verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke
  • sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien geen afvalstoffen worden verbrand
  • vuur voor koken, bakken en braden, voor zover dat geen gevaar, overlast of hinder voor de omgeving oplevert.

In de praktijk ligt het direct op de grond stoken vaak lastig, terwijl een vuurschaal als variant op de vuurkorf vaak zonder meer wordt geaccepteerd. Informeer, voordat u op hout gaat koken, tijdig naar de plaatselijke regels. De gemeente Apeldoorn geeft op haar website zelfs tips en adviezen voor het aanleggen van een vuurtje.