Rabarberjam met rozemarijn

Rabarberjam met rozemarijn

Ingevroren rabarber is erg geschikt om jam mee te koken. Probeer deze versie eens: rabarberjam met rozemarijn.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig

  • 1 kg rabarberstukjes, liefst uit de diepvries en ontdooid
  • 1 citroen, geraspt en uitgeperst
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 scheutje water

Zo ga je te werk

  1. Haal 1 kilo rabarberstukjes uit de vriezer (als je slim bent, verpak je de rabarber bij het invriezen al per pond of kilo) en laat deze ontdooien.
  2. Doe de rabarber met het sap en rasp van 1 citroen en 3 takjes verse rozemarijn in een ruime pan en breng het aan de kook. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Kook de rabarber in ruim vijf minuten tot moes, terwijl je af en toe roert.
  4. Voeg 500 gram geleisuiker toe (verhouding 2:1), roer het goed door en breng het geheel weer goed aan de kook.
  5. Laat het twee minuten flink borrelen.
  6. Verwijder de takjes rozemarijn, schuim de jam af als dat nodig is en giet de massa in schone, hete jampotjes.
  7. Deksels erop en geduldig wachten tot de jam is afgekoeld.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.