Lekker culinair: groene tomatenjam

Lekker culinair: groene tomatenjam

Onrijpe groene tomaten is een prima ingrediënt om te verwerken in zoetzuur en chutneys. Dit recept biedt volop inspiratie voor nazomers inmaken. Soms rijpen tomaten niet meer af en moeten ze groen geoogst worden. Groene tomaten zijn rauw giftig, maar kunnen wel gegeten worden als ze goed gekookt zijn.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg groene onrijpe tomaten
  • 2 onbespoten limoenen of 1½ onbespoten citroen
  • 5-6 takjes basilicum (kleinbladig)
  • 1 kg gewone geleisuiker

Zo ga je te werk:

  1. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
  2. Boen de limoenen schoon, rasp de schil van één limoen en pers beide uit.
  3. Laat de tomaten samen met de limoenschil en het uitgeperste sap tien tot vijftien minuten op een laag vuur stoven in een pan met deksel erop.
  4. Haal daarna de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  5. Was de basilicum, schud de takjes droog en pluk de blaadjes van de takjes.
  6. Breng in een grote pan op een hoog vuur de tomaten met de geleisuiker al roerend aan de kook. Blijf het mengsel roeren en laat het vier minuten borrelend doorkoken.
  7. Neem de pan van het vuur en roer er de basilicum door.
  8. Vul schone, gesteriliseerde glazen potten tot de rand met de hete jam, draai er onmiddellijk de schroefdeksels op.
  9. Zet op de kop weg en laat afkoelen.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.