Zuurkool van rodekool

Zuurkool van rodekool

Kleurrijke groentes zijn erg gezond en daarnaast ook nog eens lekker. Deze zuurkool is gemaakt van rodekool: handig als je nog een half kooltje over hebt van een andere maaltijd. Dan hoef je die niet weg te gooien!
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • rodekool
  • fijn zeezout

Zo ga je te werk:

  • Verwijder het buitenste koolblad als het lelijk is.
  • Snijd de harde kern weg en snijd de kool in zo dun mogelijke stukjes. Leg deze in een ruime kom.
  • Voeg nu zout toe: op 1 kilogram kool gebruik je 20 gram zout.
  • Kneed en kneus de kool in de kom net zo lang tot hij vocht begint los te laten. Ga net zo lang door tot er echt een bodempje vocht in de kom ligt.
  • Schep de kool en het vocht nu in een schone weckpot (vul de pot tot maximaal twee derde).
  • Duw de kool met je hand goed aan zodat het onder het eigen vocht komt te staan.
  • Vul een diepvrieszakje met gezouten water en leg dit bovenop de kool. Dit zorgt ervoor dat de kool echt ‘onder water’ blijft.
  • Laat het deksel van de pot openstaan; eventueel kun je er een stukje kaasdoek om binden.
  • Laat de kool nu fermenteren op kamertemperatuur. Na een dag of 7 zal de kool al zuurder gaan smaken. Na 2 tot 3 weken is de kool zuur genoeg voor stamppot.
  • Proef af en toe, tot je zelf de kool zuur genoeg vindt. Stop dan het fermentatieproces door de pot vanaf dat moment in de koelkast te bewaren.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.