Terrine van wortelen en andijvie

Terrine van wortelen en andijvie

Een lekker, vegetarisch wintergerecht.

Aantal personen: 4
bereidingstijd: 90 minuten

Dit heb je nodig:

  • 3 flinke winterwortelen
  • 5 eieren
  • 4 dl room
  • 1 volle tl kerriepoeder
  • 1 geraspte schil van één sinaasappel
  • 1 el komijnzaad
  • 1 krop andijvie

Zo ga je te werk:

  1. Schraap de wortelen schoon en snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
  2. Leg ze in een pan met water (voeg eventueel wat zout toe) en kook ze gaar.
  3. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze in een vergiet uitlekken.
  4. Spoel ongeveer twaalf andijviebladeren schoon en laat ze een minuut koken in het wortelwater.
  5. Haal ze er uit, spoel ze af met koud water en droog ze met een schone theedoek.
  6. Bekleed de terrinevorm met de andijviebladeren en laat ze er aan de randen ruim overheen vallen.
  7. Klop de eieren los met de room, de kerriepoeder, het sinaasappelrasp en de komijnzaadjes.
  8. Vul de vorm met de wortels en giet het roommengsel er overheen.
  9. Vouw de andijviebladeren om de bovenkant.
  10. Bak de terrine ongeveer een uur au bain marie in een oven op 180 graden.
  11. Prik na een uur een houten satéprikker in de terrine: als deze er schoon uitkomt is hij klaar.
  12. Laat hem anders nog tien minuten in de oven staan.
  13. Laat de terrine vervolgens afkoelen en serveer hem in plakken.

Tip: Om een terrine au bain marie te garen plaats je de terrinevorm in een grotere ovenschaal. Deze ovenschaal vul je met kokend water tot tweederde van de terrinevorm. Vul het water tijdens het bakken eventueel aan als er te veel verdampt.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.