Sukadelapjes met stormbock

Sukadelapjes met stormbock

Stevige winterkost kun je soms wel gebruiken. Deze sukadelapjes maak je extra lekker door het gebruik van een donker biertje, in het speciaal de Stormbock. Hierdoor geef je nog wat extra smaak aan je heerlijke vlees. 
Bereidingstijd: minimaal 3,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 3 el zonnebloemolie
  • 500 g sukadelapjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 el Doesburgse mosterd (of een andere grove mosterd)
  • 1 laurierblad 
  • 1 tl gedroogde tijm 
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 flesje Texels stormbock (of een ander donker bier)
  • zout en versgemalen peper naar smaak 

Zo ga je te werk:

  1. Haal het vlees tijdig uit de koelkast, zodat het op kamertempratuur kan komen. 
  2. Verwarm de olie in een gietijzeren braadpan en bak de sukadelapjes aan beide kanten aan tot ze mooi bruin zijn. 
  3. Haal het vlees uit de pan en bak nu de ui en de knoflook aan.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even uit. 
  5. Leg het vlees weer in de pan.
  6. Voeg nu alle overige ingediënten toe. 
  7. Laat de stoofpot sudderen, dus niet koken. Drie uur op een heel laag vuurtje is het minimum. Je kunt de stoofpot ook laten sudderen in de oven, op de laagste stand. 
  8. Als de stoofpot te vochtig is, kun je hem binden met wat maizena, of het laatste half uur de deksel halfopen laten staan.
  9. Lekker met gekookte, kruimelige aardappels. 

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.