Runderstoof met aardappel en bier

Runderstoof met aardappel en bier

Een stoofpot gegaard boven een vuurtje is leuk om te maken en, ook niet onbelangrijk, erg lekker. Het rundvlees wordt langzaam gestoofd in bier. Zo’n half uur voor het einde van de bereidingstijd voegt u de aardappels en groenten toe.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2 uur.
 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 kg runderstooflappen
  • Olijfolie
  • 2 uien
  • 3 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 flesje licht bier, bijv. Maallust Armoedzaaier tafelbier
  • 1 l water
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 600 g aardappels, in stukken gesneden
  • Zout en peper
  • Verse platte peterselie

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Dit is een goed gerecht om buiten in een gietijzeren pan (Dutch oven) boven een vuurtje te bereiden. Maak daarvoor een mooi vuur. Als het hout eenmaal goed brandt, schuift u hete stukjes kool naar de zijkant van uw vuurschaal of -plaats. Zet de pan dan op, of hang hem dicht boven, de kooltjes. Je kunt het gerecht ook gewoon op het fornuis maken of in een ovenbestendige pan in de oven. De bereidingsmethode is hetzelfde.
  2. Haal het rundvlees tijdig uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Snijd het in blokjes van ongeveer 3 centimeter en bestrooi met zout en peper. Giet een scheut olijfolie in de hete pan en bak het vlees rondom mooi bruin aan.
  3. Schep het uit de pan en leg op een bord. Maak de ui, de winterwortels en de pastinaak schoon en snijd ze in partjes of plakjes. Giet wat extra olie in de pan en bak de ui en ongeveer één winterwortel aan. Maak de knoflook schoon, snijd fijn en bak even mee. Voeg, als alles zacht is, de blokjes vlees toe. Voeg nu ook het blikje gepelde tomaten, het bier, het water, de laurier en de tijm toe. Breng aan de kook en laat minimaal anderhalf uur zachtjes stoven.
  4. Kijk af en toe of er voldoende vocht is en of het vuur niet te hard gaat. Voeg zo’n half uur voor het einde van de bereiding de overige winterwortel, pastinaak en aardappels in stukken toe.
  5. Controleer op het laatst of alle groentes goed gaar zijn en voeg naar smaak extra zout en peper toe. Serveer in diepe borden of kommen met fijngesneden peterselie. Lekker om te eten bij het vuur!

Tekst & fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.