Merguez-worstjes van ganzenvlees

Merguez-worstjes van ganzenvlees

Deze merguez-worstjes van ganzenvlees zijn gezond, mager en makkelijk zelf te maken.

Dit heb je nodig:

  • schapendarm (20-22 mm), minimaal 2 meter
  • 600 g ganzenvlees
  • 13 g colorosozout
  • 400 g kinnebakspek
  • 1 of 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 g paprikapoeder
  • 3 g zwarte peper
  • 2 g gemalen komijn
  • 2 g gemalen koriander
  • 30 g harissa
  • 15 ml rode wijnazijn
  • 30 ml water

       Verder nodig

  • vleesmolen
  • worstvulbus

Zo ga je te werk:

  1. Week de darm minimaal een uur in vers water. Meng het zout door het ganzenvlees en maal het door de grove plaat van de vleesmolen; het is belangrijk dat het vlees door en door koud is voordat u het maalt.
  2. Koel het mengsel terug en laat het een uur of meer in de koeling staan.
  3. Snijd ondertussen het spek grof of haal het door de grove plaat van de vleesmolen. Koel dit vlees ook terug.
  4. Maal het ganzenvlees en de kinnebak daarna samen door de vleesmolen met de gewenste grofheid. Koel weer terug in de vriezer.
  5. Meng de overige ingrediënten goed door elkaar en kneed het mengsel met uw handen door het vlees. Dit mag maximaal een minuut of drie; het mengsel mag niet warm worden.
  6. Vul de worstvulbus met het vlees, maak de tuit nat en stroop de darm op de tuit. Vul de darm met het vlees. Draai worstjes op de gewenste lengte. Prik eventueel met een dunne naald de lucht eruit. Verwerk de worstjes op de gewenste manier.
     

Recept door Aline Huizinga