Confit van wilde gans

Confit van wilde gans

Ganzenvlees is gezond en mager. Je maakt deze confit van wilde gans met onder andere ui, knoflook en laurierblaadjes.

Dit heb je nodig:

  • 800 à 900 g eenden- of ganzenvet
  • 6 ganzenpoten, ca. 1,25 kg
  • 1 ui in parten, met schil
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • 7,5 g nitrietpekelzout
  • 2,5 g peper (wit, zwart of chili- naar smaak)
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 jeneverbessen
  • 8 pimentbolletjes
  • snufje foelie
  • enkele takjes tijm
  • 4 blaadjes salie
  • naar smaak andere kruiden zoals oregano of rozemarijn

Zo ga je te werk:

  1. Smelt het vet in een aparte pan. Leg de poten in een gietijzeren pan.
  2. Voeg de ui, de knoflook en alle kruiden toe. Schenk het vet erover; de poten moeten onder staan. Laat het vlees minstens een uur of vijf garen op 80 graden boven het vuur of in een keramische barbecue.
  3. Haal het vlees van de botjes. Het vlees kunt u gebruiken in een vleesgerecht, als vulling voor bitterballen of op flammkuchen. Gooi het overgebleven vet niet weg, maar zeef het en bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast. Daar blijft het maanden goed. Dit recept kunt u ook maken met ganzenborst. Ook voor nijlgans is dit een mooie bereidingswijze; nijlgans is snel taai.

Recept door Aline Huizinga