Aardappelsalade met gerookte zalm

Aardappelsalade met gerookte zalm

Wil je een lekkere aardappelsalade maken? Probeer dit heerlijke gerecht van Jacob Nauta eens uit! Je maakt de aardappelsalade met gerookte zalm, dille en Wartense mosterdressing. En die mosterd maakt Jacob helemaal zelf, met mosterdzaad van de Friese akkers! 

 

Wartenster mosterd

Voor Jacob Nauta begon het mosterd maken bijna als een grapje, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een serieuze zaak. “Iedereen vindt onze mosterd zo lekker, hij is zowat niet aan te slepen.” Wat de mosterd uniek maakt? De smaak én het feit dat Jacob mosterdzaad gebruikt dat in Friesland wordt verbouwd.

Warten is een klein dorpje ten zuidoosten van Leeuwarden. “Vroeger moest ik altijd aan mensen uitleggen waar Warten ligt”, vertelt Jacob Nauta. “Maar pas geleden zei iemand tegen me: ‘O, Warten, van de mosterd!’” Voor Jacob een moment om trots op te zijn. Sinds een jaar of twaalf maakt hij echte Friese mosterd. Het begon heel klein. De eerste honderd potjes met mosterd maakte Jacob voor een plaatselijke kerstmarkt. Hij verkocht ze binnen een dag. Inmiddels staat de Wartsenster mosterd bij veel supermarkten in Friesland op het schap. 

In de juni-editie van Landleven deelt Jacob zijn beste recepten met mosterd, waaronder een heerlijke aardappelsalade met gerookte zalm. Zo maak je deze aardappelsalade helemaal zelf!

Dit heb je nodig voor aardappelsalade

  • 750 g krieltjes
  • 250 g warm gerookte zalm
  • enkele takjes verse dille
  • 50-75 ml Wartenster mosterddressing
  • honing/dille

Zo ga je te werk

Aardappelsalade met zalm maak je op de volgende manier: 

  • Schrob de krieltjes schoon.
  • Breng ze in een pan water aan de kook en kook ze in vijftien tot twintig minuten gaar.
  • Giet ze af en laat ze uitdampen.
  • Snijd de aardappels doormidden of in vieren en leg ze in een ruime kom.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Verwijder het vel van de zalmmoten en verdeel de vis in grove vlokken.
  • Schep ze voorzichtig door de aardappels.
  • Snijd de verse dille fijn en schep deze ook door de aardappelsalade.
  • Verdeel er vlak voor het serveren de dressing over.

Geniet van je aardappelsalade. Smakelijk eten! 
 


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.