Zoete fermentatie: verse vruchtensiroop

Zoete fermentatie: verse vruchtensiroop

In dit recept wordt zomerfruit langzaam gefermenteerd met suiker. Er ontstaat een frisse, fruitige siroop, waar je lekkere drankjes en cocktails mee kunt maken.

Ingrediënten basisrecept

  • 1 kg fruit, schoongemaakt gewicht
  • 700 g suiker

Bereidingswijze vruchtensiroop

  1. Maak het fruit schoon en ontpit en halveer het als dat nodig is.
  2. Schep in een ruime, schone glazen pot een laagje fruit en bedek dit met een laagje suiker.
  3. Vul de pot zo om en om en eindig met suiker.
  4. Doe het deksel op de pot en zet de pot weg.
  5. Laat de pot zo’n drie dagen staan in de keuken: er zal langzaam een siroop ontstaan.
  6. Open elke dag het deksel even en doe het weer dicht, om te voorkomen dat zich druk opbouwt in de pot.
  7. Ruik elke dag even; wanneer het fruit een klein beetje friszuur en gefermenteerd begint te ruiken, kan je beslissen of je het nog wat langer wilt later fermenteren óf dat je de pot in de koelkast zet om de fermentatie te stoppen.
  8. Hoe snel het fruit zal fermenteren hangt van verschillende factoren af: hoe warm het in jouw keuken is, hoe rijp het fruit is en hoeveel vocht er in het fruit zit. Gemiddeld kan je de siroop na een dag of drie verplaatsen naar de koelkast. De siroop én het fruit blijven daar minstens twee weken goed.
  9. Gebruik de siroop in drankjes of door de yoghurt.

Schep in een groot glas een eetlepel siroop en wat vruchtjes uit de siroop. Vul aan met ijsklontjes en koud, bruisend water. Voeg nog wat stukjes vers fruit toe, enkele takjes kruiden (citroenverbena, tijm) en een mooi eetbaar bloemetje (goudsbloem). Een heerlijke zomerse cocktail!

hand die een lepel aardbeien uit glazen pot schept

Aardbeien

In deze grote weckpot zit een verse siroop gemaakt van aardbeien. Omdat de vruchten en de siroop niet gekookt worden, is verse siroop in het algemeen niet zo lang houdbaar als gebruikelijke siroop. De smaak van de siroop is wel heel fris en fruitig. De suiker lost langzaam op en vormt van zichzelf een siroop. Zowel de siroop als de aardbeien zijn erg lekker. Onder in de pot blijft soms een laagje suiker liggen. Eventueel kan je het geheel even omscheppen met een schone lepel, maar dat is niet noodzakelijk.

In de linkerpot zit een verse siroop van kersen, in het kleine jampotje zit een siroop van blauwe bessen

Kersen en blauwe bessen

In de linker pot zit een verse siroop van kersen. Ontpit en halveer de kersen voordat u ze mengt met de suiker. In het kleine jampotje zit een siroop van blauwe bessen. Ook een kleine hoeveelheid maken is simpel. Zorg dat je de juiste verhouding gebruikt: op elke 100 gram fruit gebruikt u 70 gram suiker.

pruimen met tijm

Pruimen en tijm

Eigenlijk is al het fruit geschikt om deze siroop mee te maken. In deze pot zijn pruimen gemengd met takjes tijm voor een iets kruidige siroop.

rode bessen in een glazen pot met lepel

Rode bes

Een siroop van rode bessen is friszuur en zoet tegelijk. Duw de besjes een beetje kapot, dan laten ze hun sap makkelijker los en vormt zich sneller siroop.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.