Waterkefir

Waterkefir

“Waterkefir is een ontzettend lekker en verkoelend drankje op warme, zomerse dagen. De korrels zetten het suiker om in koolzuur, dus het drankje is helemaal niet té zoet. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond.”

Dit heb je nodig

Waterkefir maken doe je zo:

Voor de eerste fermentatie:

  • ca. 100 g waterkefirkorrels
  • 70-100 g witte suiker
  • enkele plakjes biologische citroen
  • 10 biologische rozijnen
  • 1 l water

Voor de tweede fermentatie:

  • fruit of bloemen naar keuze zoals aardbeien, frambozen, zwarte bessen, citroen, vlierbloesem of rozenblaadjes

Zo ga je te werk

  • Meng de ingrediënten van de eerste fermentatie in een grote, glazen beugelpot met een rubberen ring. Zet 24 tot 48 uur weg op kamertemperatuur. Let op: er ontstaan belletjes met koolzuur in de vloeistof. Zorg dat de pot niet ontploft, door hem af en toe even open en dicht te maken.
  • De tweede fermentatie geeft de uiteindelijke smaak aan het drankje. Zeef de vloeistof en meng hem met fruit of bloemen naar keuze, naargelang welke smaak u wilt. De kefir onttrekt kleur en smaak aan het toegevoegde fruit. Laat dit nog een dag staan en zeef opnieuw (het fruit mag weg, het heeft geen smaak meer). De kefir is nu klaar; bewaar hem in de koelkast. Voeg eventueel voor het serveren nog wat nieuw fruit of bloemen toe, om het er mooi uit te laten zien.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.