Zoute boontjes met aardappel- mosterdpuree

Zoute boontjes met aardappel- mosterdpuree

Zoute boontjes zijn een ouderwetse manier om boontjes in te maken. Ze hebben een uitgesproken smaak, voor velen smaken ze als ‘vroeger’. Je kan ze ook in een zakje kopen bij de betere groenteboer of sommige supermarkten.
Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 500 g zoute bonen
  • 480 g witte bonen (uit pot)
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 100 ml volle melk
  • 50 g roomboter
  • 1 el mosterd naar keuze

Zo ga je te werk:

Bonen inleggen in zout gebeurt meestal in augustus, wanneer de snijbonenoogst op haar hoogtepunt is. Gebruik een inmaakpot (met waterslot) of een plastic emmer met een goed passend deksel, beide goed schoongemaakt met heet sodawater en vervolgens zorgvuldig gedroogd.

  1. Maak eerst pekelwater: breng een grote pan water aan de kook en roer hier 500 gram zout door. Meng goed en laat het afkoelen.
  2. Was en snijd de snijbonen fijn (een ouderwets bonenmolentje werkt hier prima).
  3. Leg in de pot of emmer een laagje bonen en strooi hier ruim zout over. Leg hier weer snijbonen op en bestrooi die weer met een flinke hoeveelheid zout. Ga door tot de emmer bijna vol is, of de bonen op zijn.
  4. Stamp de bonen flink aan en giet er het pekelwater over zo dat de bonen onderstaan.
  5. Sluit de emmer af en laat het lucht ontsnappen. Na 2 á 3 maanden zijn de bonen klaar om te eten, maar ze blijven zo wel de hele winter goed.

 
De bereiding

  1. Laat de zoute bonen een nacht in ruim water staan.
  2. Giet ze af en zet ze met vers water op.
  3. Laat de bonen 20 minuten koken.
  4. Giet ze af en proef ze. Zijn ze nog té zout naar uw smaak? Kook ze dan een tweede keer en eventueel een derde keer.
  5. Als ze goed zijn, mengt u de zoute bonen met de uitgelekte witte bonen. Laat deze even meewarmen.
  6. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in grove stukken.
  7. Breng ze aan de kook en kook tot ze mooi gaar zijn (20 á 30 minuten).
  8. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen in een vergiet.
  9. Zet de pan terug op het vuur en giet er de melk bij en breng de melk aan de kook.
  10. Doe de aardappels er weer bij en stamp het geheel tot een smeuïge puree.
  11. Roer er als laatste de boter en mosterd door.

Zout toevoegen is niet nodig, omdat de boontjes al zout genoeg zijn! Serveer de zoute en witte boontjes met de aardappelpuree en gebraden rollade. Een kuiltje jus kan natuurlijk niet ontbreken.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.