Pompoenpitcrackers met brie en rode druiven

Pompoenpitcrackers met brie en rode druiven

Pompoenpitten zijn een veelzijdig ingrediënt: ze zijn bijvoorbeeld geschikt om te verwerken in brood of koeken, als snack of in salades. Deze pompoenpitcrackers zijn lekker bij de borrel of tussendoor.

Dit heb je nodig:

  • 200 g volkoren speltbloem
  • 150 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • ½ tl bakpoeder
  • snuf zeezout
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 100 g gedroogde cranberry’s
  • 100 g pompoenpitten
  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • 300 ml boerenkarnemelk
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie

Zo ga je te werk:

  • Zeef de bloemsoorten, de bakpoeders, het zout en de peper boven een ruime kom.
  • Meng de cranberry’s, de pompoenpitten en de walnoten erdoor.
  • Klop in een andere kom de karnemelk met het ei en de olijfolie door elkaar.
  • Voeg deze natte ingrediënten toe aan de droge en roer kort door elkaar tot er bijna geen klontjes meer zijn.
  • Verdeel het beslag over twee ingevette en met bakpapier beklede cakevormen.
  • Strijk de bovenkanten mooi glad en zet ze in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Bak ze zo’n 25 minuten tot de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Haal de vormen uit de oven en laat ze vijf minuten staan.
  • Haal de ‘broden’ eruit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Snijd de afgekoelde broden met een broodmes in dunne plakjes, zo’n 2 tot 5 millimeter dik.
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven op 160 graden zo’n 20 minuten zodat ze mooi krokant en droog worden.
  • Laat de crackers afkoelen op een rooster. Daarna blijven ze luchtdicht verpakt zo’n 2 weken houdbaar.
  • Serveer op een borrelplank met zachte brie en koele rode druiven.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.