Kip met wijn

Kip met wijn

Kip met wijn die wordt gestoofd boven een vuurtje. Door paddenstoelen gebakken met knoflook en tijm toe te voegen heb je fantastisch comfortfood.

Dit heb je nodig voor kip met wijn

  • 1 hele biologische kip, in stukken
  • zout en peper
  • 2 el bloem
  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • paar plakjes ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • glas rode wijn
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 3 takjes tijm
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen

Zo ga je te werk

1. Bestrooi de stukken kip met zout en peper en wat bloem.
2. Verwarm een scheut olie in de pan; maak het vuur niet al te hoog. Braad de kip aan, in twee delen werkt het beste.
3. Haal de aangebraden kip uit de pan en fruit in dezelfde pan de uien, drie gesnipperde knoflookteentjes en de reepjes ontbijtspek.
4. Voeg de rode wijn en het blikje tomaten toe.
5. Vul het lege tomatenblikje met water en voeg dat ook toe; doe dat daarna nog één of twee keer.
6. Leg de takjes tijm in de pan en breng het geheel aan de kook.
7. Als het eenmaal kookt kan het vuur weer iets lager (doe dat door het vuur minder op te stoken of door de pan wat hoger boven het vuur te hangen). Laat het gerecht zachtjes een uur stoven.
8. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of wat keukenpapier en snijd ze in grove stukken.
9. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen samen met de overgebleven fijngesneden knoflook, een snuf zout en een extra takje tijm.
10. Als de paddenstoelen gaar en zacht zijn, schept u alles in de pan met kip en roert u het voorzichtig door elkaar.
11. Voeg naar smaak extra zout en peper toe en serveer met rustiek brood, aardappelpuree of rijst. 

Restjes over? Maak pastasaus!

Zet een pan water op en kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking (100-125 gram per persoon). Haal eventuele botjes uit de overgebleven kip van het vorige recept en haal het vlees met twee vorken uit elkaar. Warm de saus op en voeg een blikje gepelde tomaten toe. Plet de tomaten wat fijn. Eventueel kunt u wat extra water toevoegen als dat nodig is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Giet de pasta af en meng hem door de saus. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.