Gepofte aardappel met zalm, zure room en dille

Gepofte aardappel met zalm, zure room en dille

Aardappels worden vaak gezien als een simpel gerecht. Maar pof ze eens in de oven en serveer met een vulling van zalm, zure room en verse dille.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 4 grote, kruimige aardappels, bijv. Eigenheimer
  • 25 ml zure room
  • 150 gr zalm
  • 2 el verse dille
  • scheutje citroen- of limoensap
  • wat peper en zout

Zo ga je te werk:

  1. Was de aardappels, maar laat de schil zitten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie en laat aan elke zijkant een stuk aluminiumfolie overhangen.
  4. Leg de aardappels in de ovenschaal en bedek ze met de aluminiumfolie (vouw er een soort pakketje van).
  5. Zet de ovenschaal in de oven en pof de aardappels ongeveer anderhalf uur.
  6. Vouw nu de aluminiumfolie open. Prik de aardappels her en der in met een vork.
  7. Smeer ze in met (olijf)olie en bestrooi ze met (Maldon) zoutvlokken.
  8. Verhoog de oventemperatuur naar 225 graden en zet de aardappels nog een half uur in de oven om een mooi krokant schilletje te krijgen. De oventijd is erg afhankelijk van het formaat van de aardappels. Controleer dus of de aardappels gaar zijn door er even met een mes in te prikken. Nog niet gaar? Laat ze dan langer in de oven staan.
  9. Haal de aardappels uit de ovenschaal en snijd ze kruislings of in de lengte in.
  10. Haal de binnenkant van de aardappels met een vork een beetje los.
  11. Vul de aardappels met zure room en verdeel er daarna vlokken warm gerookte of gepocheerde zalm over. Maak af door te bestrooien met zout, peper en fijngesneden verse dille.

Wat rucola is er erg lekker bij en een kneepje citroen- of limoensap maakt het helemaal af. In plaats van zure room kunt u ook kruidenkaas, heksenkaas of verse roomkaas gebruiken.

Tip: Zalm pocheren is niet moeilijk.

  1. Breng in een pan een laag water met een (vis)bouillonblokje aan de kook.
  2. Leg de zalmfilet in het kokende water en zet het vuur uit.
  3. Plaats het deksel op de pan en laat de zalm zo vijf tot tien minuten staan. De zalm is dan mooi zacht gepocheerd en gaar.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.