Gebakken polenta met paddenstoelen

Gebakken polenta met paddenstoelen

Gebakken polenta met paddenstoelen, tijm en belegen kaas.

Dit heb je nodig:

  • 2 tl zout
  • 500 g polenta
  • 400 g paddenstoelen (kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen)
  • 30 g boter
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 g geraspte belegen kaas
  • versgeraspte nootmuskaat

Zo ga je te werk:

  1. Breng 2 liter water aan de kook en voeg het zout toe. Zet het vuur wat lager en voeg – al roerend met een houten lepel – geleidelijk de polenta toe. Blijf vijf tot tien minuten roeren tot de polenta eruitziet als een dikke pap en gaar is. Wordt het té dik? Voeg dan wat water toe.
  2. Stort de massa op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk uit tot een plak van 2 centimeter dik. Laat afkoelen.
  3. Snijd de paddenstoelen in plakjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur. Voeg de knoflook, de tijm en een snuf zout en peper toe. Bak alles een minuut of tien en haal van het vuur.
  4. Snijd de polenta in stukjes van ongeveer 10 bij 4 centimeter. Vet een ovenschaal (circa 24 bij 30 centimeter) in met wat boter of olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de polenta en bestrooi met wat kaas.
  5. Verdeel het paddenstoelenmengsel erover en strooi daar nog een laagje kaas over. Bedek met de overgebleven polentastukjes, bestrooi met de rest van de kaas en rasp er nootmuskaat over.
  6. Bak een klein half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.