Ganzen-bitterballen

Ganzen-bitterballen

Ganzen-bitterballen zijn lekker en makkelijk zelf te maken. Ook zijn ze in te vriezen, zodat je op een later moment kan genieten van deze heerlijke bitterballen.

Dit heb je nodig:

  • 10 blaadjes gelatine
  • 100 g eendenvet (van de confit)
  • 100 g bloem
  • 500 ml wildbouillon, koud
  • 2 eidooiers
  • sap van ½ citroen
  • zout en chilipeper naar smaak
  • 350 g rillette van gans
  • fijn paneermeel
  • 2 eiwitten
  • panko

Zo ga je te werk:

  1. Leg de blaadjes gelatine in een ruime kom met water.
  2. Smelt het eendenvet in een pan en voeg de bloem toe. Bak het zachtjes vijf tot zeven minuten. Het moet er een beetje droog uit zien. Voeg de bouillon toe en roer goed met de garde. Laat nog minimaal vijf minuten doorgaren terwijl u blijft roeren.
  3. Haal de pan van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Voeg de losgeklopte eidooiers en het citroensap toe, samen met zout en chilipeper naar smaak. Schep de ganzenrillette erdoor.
  4. Stort de massa in een platte schaal en strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek af met huishoudfolie en laat het geheel afkoelen en opstijven (in de vriezer duurt dit een ongeveer een uur).
  5. Maak er bolletjes van; met een nat gemaakte ijslepel (maat 40) gaat dat snel en handig. Maak uw handen nat en draai de bolletjes zo rond en egaal mogelijk.
  6. Zet de bolletjes weer in de koelkast om koud te worden.
  7. Zet nu drie schalen neer: een met fijn paneermeel, een met losgeklopte eiwitten en een met panko. Rol de balletjes stuk voor stuk eerst door het paneermeel, daarna door het eiwit en als laatste door de panko.
  8. Leg de balletjes op een dienblad bedekt met bakpapier en vries ze zo in. Als ze bevroren zijn, kunt u ze overdoen in een diepvriesdoos of -zakje.
    Bitterballen uit de vriezer frituurt u in vier minuten op 180 graden gaar. Laat ze altijd een paar minuten nagaren voor u ze serveert.

Recept door Aline Huizinga