Bloemkool van de barbecue

Bloemkool van de barbecue

De moestuin staat vol groente: tijd om trots jouw oogst te presenteren! Nodig familie, vrienden en buren uit en pronk met een heerlijke tafel vol gerechten gemaakt van eigen oogst! Gegrilde bloemkool van de barbecue is verrassend lekker, en doet niet onder voor vlees. Serveer hem met de hartige hangop en je zet echt wat bijzonders op tafel. Voor meer recepten met oogst uit eigen moestuin, zie Landleven juli 2022.
 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine bloemkolen
  • olijfolie
  • zout en peper

Voor de hangop
 

  • 1 l volle boerenyoghurt
  • snuf zout
  • olijfolie
  • snuf gemalen komijn
  • snuf nigellazaadjes (ook bekend als zwarte komijn)
  • grof zeezout

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze
 

  1. Maak de hangop een avond van tevoren.
  2. Plaats een zeef boven een kom en doe daar een schone theedoek in.
  3. Giet de yoghurt in de doek, leg er een bord of deksel over en zet een nacht in de koelkast.
  4. Het vocht lekt nu langzaam uit de yoghurt; de dikke yoghurt die overblijft is hangop.
  5. Meng de hangop de volgende dag met wat zout en spreid hem uit op een mooi bord.
  6. Giet er een scheut olijfolie over en bestrooi met de komijn, de nigellazaadjes en wat grof zeezout.

 

  1. Zet een grote pan water (met een snuf zout) op het vuur.
  2. Was de bloemkool en snijd de groene bladeren eraf.
  3. Kook de bloemkool vijf minuten.
  4. Giet af en laat wat afkoelen.
  5. Snijd de kool in dikke plakken.
  6. Bestrijk deze met olijfolie en strooi er zout en peper over.
  7. Grill de bloemkoolplakken om en om op de barbecue totdat beide kanten mooi bruin zijn.
  8. Leg de gegrilde bloemkool op de hangop en serveer.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.