Bietjesstoofpot

Bietjesstoofpot

Een heerlijke stoofpot met de diepe, aardse smaak van biet. Laat het geheel lekker lang op een zacht vuurtje pruttelen om de smaak te concentreren.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 3 of 4 rode bieten, voorgekookt en geschild
  • 1 winterpeen
  • 250 ml rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • snuf zout en peper
  • 250 g kastanjechampignons

Zo ga je te werk:

  1. Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en de knoflook rustig aan.
  3. Maak de bieten schoon en snijd ze in partjes.
  4. Schil de wortel en snijd hem in grove stukken.
  5. Voeg de biet en de wortel toe aan de pan en bak de groenten vijf minuten mee.
  6. Voeg nu rode wijn, tomatenpuree, bouillon, laurierblaadjes en tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur weer lager en laat het stoofpotje minimaal een half uur pruttelen, langer mag gerust.
  7. Voeg tien minuten voor het serveren de champignons toe en stoof ze mee.
  8. Serveer met een romige aardappelpuree of aardappel-knolselderijpuree.

Tip: Wil je de saus van de stoofpot wat dikker? Voeg dan op het laatst een papje van water en maïzena toe en kook nog even door.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.