Asperges: 10x weetjes
Asperges, wat weet jij daar eigenlijk van? Welke voedingsstoffen zitten erin en waardoor komt het kleurverschil tussen groene, paarse en witte asperges? Tijd voor een aantal weetjes over dit witte goud uit eigen bodem!
1. Eeuwen oud
Asperges worden al ongeveer 5000 jaar lang gegeten. Onderzoek wijst uit dat er sporen zijn in een piramide in Egypte.
2. Mega gezond
Behalve dat asperges superlekker zijn, is het ook nog mega gezond. Asperges bevatten veel goede voedingsstoffen. Denk aan: magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C.
3. Groene, paarse of witte asperges?
Asperges zijn in het begin van de teelt allemaal wit. Het kleurverschil tussen de asperges ligt aan hoe ze groeien. Witte asperges worden ondergronds geteeld en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges worden boven de aarde geteeld en groeien volop in het zonlicht. Als de witte asperge iets boven de grond uit komt krijgt deze een paarse kleur, vandaar dat sommige kopjes paars of violet kunnen zijn. De groene asperges groeien volledig in de openlucht.
4. Weten of je asperge vers is?
Wrijf met twee asperges langs elkaar. Maken de asperges een piepend geluid, dan zijn ze vers. Check ook of het kopje en de onderkant stevig zijn, want deze hoor je niet in te kunnen drukken.
5. De langste asperge ooit
De langste asperge ooit is 3,11 meter lang. Deze asperge kan je bezichtigen in het Openluchtmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). Hier wordt speciale aandacht besteed aan de teelt van asperges en champignons.
6. Hoe lang kan je ze bewaren?
Verse witte asperges blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en bewaar ze bij de overige groentes in de koelkast.
7. Hoeveel asperges uit 1 plant?
Een aspergeplant levert gemiddeld vijf tot acht asperges in een keer. Afhankelijk van het weer kan gemiddeld twee of drie keer van de plant geoogst worden. Hoe warmer het weer, hoe warmer het bed is en hoe beter de asperges groeien.
8. Niet weggooien!
De schillen en de uiteindes van de asperge moet je niet weggooien! Hier kan je soep van maken.
9. Steken
Het oogsten van de asperges noemt men ‘steken’. Dit gebeurt net op het moment dat het kopje van de asperge boven de grond uit steekt. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge om deze er vervolgens met een speciaal mes af te snijden.
10. Leeftijd
De asperge is een meerjarige plant. Deze plant kan 8 tot 10 jaar achtereen op het zelfde veld worden geteeld.
Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.