Schoonmaken kippenhok

Schoonmaken kippenhok

Het is misschien niet het allerleukste klusje, maar het is wel belangrijk voor de gezondheid voor je kippen om hun hok goed schoon te houden. Blijf het na de grondige schoonmaak goed bijhouden, op deze manier blijft het hygiënisch.   

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Het algemeen advies is om minstens twee keer per jaar de stallen en hokken grondig aan te pakken. Daarbij geldt hoe meer dieren er wonen, hoe groter de infectiedruk en hoe belangrijker het is te reinigen en te ontsmetten. Met als doel de overdracht van ziektekiemen te voorkomen. Het is belangrijk eerst goed te reinigen; verwijder al het organische materiaal. Draag terwijl je hiermee bezig bent een mondkap, want zelfs het schoonste stro bevat veel stof, endotoxinen en schimmelsporen.

Schoonmaken

Maak het hok, nadat het materiaal weggehaald is, schoon met water. Voeg aan dit water een inweekmiddel (4% soda, een neutrale of alkalische zeep of een commerciële stalreiniger) toe. Laat het middel drie uur inweken, zodat alle vuiligheid goed los kan komen. Spoel het vuil én het inweekmiddel af met leidingwater. Doe dit voordat de bodem is opgedroogd. Wanneer er zeepresten achterblijven kunnen die het ontsmettingsmiddel, wat hierna gebruikt wordt, neutraliseren. Wanneer je alles hebt weggespoeld kun je de vloer droogtrekken. Zorg ervoor dat het goed droog is, want ook plasjes water kunnen de werking van een ontsmettingsmiddel verminderen.

Ontsmetten

Het ontsmetten moet zo snel mogelijk na het schoonmaken gebeuren. Maak uitsluitend gebruik van wettelijk toegestane desinfectiemiddelen, deze zijn te herkennen aan N-nummers. Let erop dat Natriumhypochloriet, bleekwater en javel volledig worden geïnactiveerd door de geringste aanwezigheid van organisch materiaal. Formalineproducten zijn bij niet goed gebruik schadelijk voor de volksgezondheid, daarom is dit product minder aan te raden.

Een middel dat veel gebruikt wordt voor de ontsmetting is Halamid. Ook hier moet je voorzichtig mee zijn, voorkom inademing en bescherm je huid en ogen. Dit middel is effectief tegen bacteriën, virussen en gisten. Bij een lage concentratie is het makkelijk biologisch afbreekbaar. Wanneer je Halacid gebruikt vergt dit ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Dit middel is daarnaast zeker niet milieuvriendelijk, maar wel effectief tegen schimmels.

Chloortabletten (middelen op basis van Natriumdichloorisocyanuraatdihydraat) zijn ook geschikt voor de ontsmetting. Bij een overdosering kan dit middel schadelijk zijn voor het milieu. Gebruik daarom niet meer dan 1 tablet per 5 liter handwarm water. Zo’n chloortablet is agressiever dan Halamid. Het is effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Kalk tegen Oocysten

De meeste ontsmettingsmiddelen vernietigen niet Oocysten. Dat is jammer, want als er eenmaal sprake is van coccidiose, dan raak je deze ziekte moeilijk kwijt. Om deze Oocysten toch te verwijderen kun je ongebluste kalk (Cao) gebruiken. Door deze kalk nat te maken, let op dit is niet zonder gevaar, wordt het hok ontsmet. Lees voordat je dit doet goed de gebruiksaanwijzing en breng de kippen ergens anders onder. Denk erom dat ongebluste kalk erg agressief is. De kalk mag dan ook niet in aanraking komen met de dieren. Gebluste kalk Ca(OH)2 is minder schadelijk, maar ook dit mag niet in contact komen met dieren. CaCO3 landbouwkalk is de minst schadelijke variant. Je kunt ook ammoniak gebruiken, maar ook aan dit middel zijn risico’s verbonden. Een hoge concentratie is giftig.

Blijf het hok na de grote schoonmaak geregeld schoonmaken. Gebruik hiervoor een stoomreiniger.  Je kunt ook de bovenlaag van de grond vervangen voor een nieuwe laag.


Door
Commerciële redactie