Hier moet je op letten bij een kippenhok

Hier moet je op letten bij een kippenhok

Bij het kopen of maken van een kippenhok zijn er verschillende elementen die aandacht vragen. Wist je bijvoorbeeld dat zitstokken het beste rechthoekig kunnen zijn? En dat legnesten het beste op een donkere plaats kunnen liggen?  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Er bestaan veel verschillende kippenhokken. Bij de keuze voor een kippenhok is het belangrijk dat de kippen voldoende ruimte hebben en het hok goed schoon te houden is. Wanneer de kippen overdag buiten rondlopen en alleen in de nacht gebruik maken van het hok is een vierkante meter per drie kippen voldoende. Hebben de kippen geen mogelijkheid om naar buiten te gaan, dan is drie vierkante meter per kip de minimale grootte voor het hok inclusief de ren. De ondergrond van de ren kan verhard worden, hierdoor is de ren makkelijke schoon te houden. Wanneer je kiest voor grond zonder verharding kun je deze regelmatige omspitten. Ook kun je kiezen voor een verplaatsbaar kippenhok. Om het hok goed te kunnen schoonhouden is het wenselijk dat je zelf in het hok kunt staan. Zorg ervoor dat je in tijden van vogelgriep de ren kunt afdekken.

Legnesten en zitstokken

Een kippenhok bevat zitstokken en legnesten van minimaal 35 bij 35 centimeter. Een legnest per drie hennen is meer dan voldoende. Concurrentie om het beste nest kun je voorkomen door de nesten op gelijke hoogte te plaatsen en even groot te laten zijn. Doe je dit niet, dan bestaat er kans op onrust en kapotte eieren. Een schuin dak boven de legnesten voorkomt dat de kippen hierboven ‘op stok gaan’ en de nesten bevuilen. Bij voorkeur zijn zitstokken rechthoekig. Je kunt deze het beste zwevend aanbrengen. Kippen die op stok zitten laten hun ontlasting vallen, door dit op te vangen met iets dat makkelijk te reinigen is, voorkom je dat je het hok elke dag moet schoonmaken.

Kippen die niet op stok willen

Wanneer kippen niet op stok willen, kan het zijn dat er iets mis is met de zitstokken. Voor middelzware en lichte rassen kun je 5,5 centimeter breed en vier centimeter dik aanhouden, en voor krielen is vier cm breed en 3,5 cm dik voldoende. De scherpe hoekjes van de rechthoekige zitstokken kun je iets afronden. De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo’n tachtig centimeter. Voor de sierkipjes kun je de stok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok voor een meter. Voor zwaardere rassen geldt: twee tot drie kippen per meter zitstok.

Legnesten

De legnesten kun je het beste op een donkere plek plaatsen, op een hoogte van ongeveer tien tot veertig centimeter van de grond. Leg onderin het legnest een krant en daarbovenop stro of strooisel. Probeer de nesten zoveel mogelijk op dezelfde hoogte te plaatsen. Wanneer het hok toegankelijk is voor andere dieren die wel van een eitje houden, is het raadzaam om een speciaal legnest te gebruiken waarbij de gelegde eieren in een afgesloten bakje terecht komen.

Vogels kunnen goed ruiken. Voeg daarom gerust wat kruiden aan het legnest toe. Hiervoor kun je niet alle kruiden gebruiken. Gebruik: munt, lavendel en oregano. Dit vinden hennen niet alleen lekker ruiken, maar ze worden ook rustiger van een bedje met lavendel. Houd er rekening mee dat kruiden geregeld vervangen moeten worden, anders gaan ze schimmelen. Gebruik dus gedroogde kruiden of verschoon het legnest geregeld. Houd er rekening mee dat eieren geurtjes kunnen opnemen. Vermijd daarom het contact tussen de kruiden en eieren.

Wanneer je de eierproductie wilt reguleren kun je gebruik maken van kunstlicht. Vlak voor de aanvang van de leg bedraagt de hoeveelheid licht per etmaal twaalf uur (dag en kunstlicht). Dit kan oplopen tot maximaal zestien uur halverwege de legperiode. Gebruik voor dit licht geen tl-licht. Dit licht knippert continu, iets wat een kippenoog signaleert.   

Ventilatie in het kippenhok

Om de ammoniak uit de uitwerpselen af te voeren is er in een kippenhok ventilatie nodig. Smalle open stroken afgeschermd met fijn gaas kunnen als ventilatieopening fungeren. Deze kunnen het beste tegenover elkaar, vlak onder het dak, worden aangebracht. Zo zitten de kippen niet in de tocht wanneer ze op stok gaan en kan de opstijgende lucht snel het hok verlaten. Zorg ervoor dat de ventilatieopening wel afsluitbaar is, zodat deze dicht kan wanneer het erg hard waait. Het is goed geregeld de uitwerpselen uit het hok te halen om een overdaad aan ammoniaklucht te voorkomen. Haal dan ook stof en spinnenwebben weg. Beide zijn niet bevorderlijk voor een gezond binnenklimaat.