5 weetjes voor de hobbykippenhouder

5 weetjes voor de hobbykippenhouder

Aan het houden van kippen worden eisen gesteld. Belangrijk daarbij is waar de grens ligt tussen hobby- en bedrijfsmatige houderij. Landleven zet een aantal richtlijnen voor de beginnende hobbykippenhouder op een rij. 

Hoeveel kippen mag een hobbykippenhouder hebben?

Zolang je niet meer dan 250 kippen houdt, kun je jezelf beschouwen als hobbykippenhouder. Het kan in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening zijn opgenomen of je wel of geen hanen kunt houden binnen de bebouwde kom. Check dit bij je eigen gemeente.
 

Moet ik me als hobbykippenhouder registreren?

Als je je kippen alleen voor jezelf houdt, hoeft je je dieren niet aan te melden of te ringen. Wil je naar keuringen en tentoonstellingen, dan moet je de dieren ringen. Ringen zijn bij meerdere aanbieders, fokverenigingen en online verkrijgbaar. Over het hoe en waarom lees je onder meer op Kleindier Liefhebbers Nederland.

Verkopen van eieren

Wie de eieren van zijn kippen aan huis wil verkopen, moet een kipnummer aanvragen. Dit kan na registratie via Avined. Je kipnummer komt op het stempel op de eieren te staan. Ongestempelde eieren mag je niet verkopen. Ook moet je een vrijstelling voor de sorteerplicht aanvragen bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE), eveneens met je kipnummer.

Vervoer van kippen

Aan het hobbymatig vervoeren van kippen worden geen wettelijke eisen gesteld.
 

Wet Dieren

Iedereen die dieren houdt, valt onder de Wet Dieren. Hierin staat beschreven hoe je met je dieren om moet gaan, bij leven en bij dood. Aanvullend regelt het Besluit houders van dieren veel overige zaken, zoals hoe vaak je een dier mag tentoonstellen, vloeroppervlaktes per dier enzovoort. 
 


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.