5 tips van edelfazantenfokker Peter Reinders
Peter Reinders fokt fazanten, edelfazanten welteverstaan. De zuivere soorten zoals ze in de landen van oorsprong voorkomen. Want de bosfazant zoals wij die kennen is eigenlijk een bastaard. Peter verteld over zijn fascinatie voor deze dieren. Hier lees je en voorproefje en tips voor als je zelf fazanten wilt houden.
“Gewoon mooie vogels, die veel in mijn omgeving voorkwamen”, vertelt Peter (52) over hoe hij als kind gefascineerd raakte door fazanten. Hij raapte een legsel en liet dat thuis uitbroeden door een krielkip. Veertig jaar later heeft hij nog steeds ‘bosfazanten’, maar dan de zuivere soorten zoals ze in de landen van oorsprong voorkomen. Van de Kaukasus tot in Taiwan komen maar liefst 38 ondersoorten edelfazanten voor, familieleden van de Kaukasusfazant die in meer of mindere mate op elkaar lijken.
Peter heeft 13 van die edele soorten en fokt ermee als liefhebberij. “Leken zien het verschil niet tussen de edelfazanten en de bosfazant. Veel fokkers hebben toch wel een beetje commerciële inslag en daarvoor zijn edelfazanten niet interessant genoeg. Ik vraag vijfentwintig euro per stuk, het kost mij geld, maar dat maakt niet uit.”
Meer weten? In Landleven 9 2015 (november) lees je het hele verhaal van Peter Reinders over zijn fazanten.
5 tips voor fazantenhouders:
1. De minimale oppervlakte van een met gaas overspannen ren is 15 m2.
2. Er is geen nachtverblijf nodig, wel beplanting als rododendrons en buxus, en gras op de bodem.
3. Ze zijn handtam te maken en je kunt ze van jongs af aan vrij laten scharrelen met de kippen, ze gaan dan ook met de kippen op stok.
4. Uitzetten in je omgeving om te laten verwilderen is verboden.
5. Gewoon kippenvoer is goed, alleen voor opfok van kuikens is speciaal voer nodig.
Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.