Kippen houden voor dummies

Kippen houden voor dummies

Denk je ook na over de aanschaf van een paar kippen? Leer dan van de ervaringen van redacteur Angela. Ook zij koesterde de Landleven-droom om iedere ochtend eitjes te rapen uit eigen kippenhok. Om beveerde kippenkontjes door het gras te zien scharrelen. Hier vind je haar tips.

Het hok

Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Zorg wel voor schaduw .

Qua ruimte verschillen de meningen, maar een richtlijn is:
 

soort nachthok ren
zware kip 1 m2 1,5 m2
middelzware kip 0,8 m2 1,25 m2
lichte kip 0,65 m2 1,25 m2
kriel     0,4 m2 1 m2

Even schrikken, want mijn kipjes hebben minder ruimte! Maar gelukkig geeft kennisnetwerk Levende Have aan dat kippen die het grootste deel van de dag buiten scharrelen, toekunnen met een vierkante meter voor drie kippen. Wil je zelf een hok maken? Landleven heeft verschillende werkbeschrijvingen:

een bouwplan voor een gewoon kippenhok
een kippenhok in de vorm van een hooiberg
een handige voerklep voor kippenvoer

Voor de vrije uitloop wordt aanbevolen om minimaal 2 vierkante meter per kip aan te houden. Maar om een groen gazonnetje te houden, hebben de dieren minimaal 10 vierkante meter nodig.

Verder nodig:

  • houtsnippers
  • legkorrel
  • een voerbak
  • drinktoren

Kies je kippenras

Welk kippenras kiesje?

Welk kippenras kies je?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Als ik denk dat ik nooit meer uit de brij van rassen, kenmerken en kleurslagen zal komen, neem ik een besluit: het worden gewoon legkippen. Mooi in hun eenvoud, niet broeds, niet schuw. Groot genoeg om niet te makkelijk ten prooi te vallen aan roofvogels. En meer dan bereid om mijn droom van zelfgeraapte eitjes waar te maken. Ze leggen namelijk dagelijks een ei. Dat zijn 21 eieren per week en dus zo’n 90 eieren per maand!

Gebruik de Landleven-kipkiezer

Gebruik de Landleven-kipkiezer

Ordinaire legkippen zijn na even zoeken op Marktplaats zo in de buurt gevonden. Voor meer bijzondere rassen is het raadzaam om via een rasvereniging aan kipjes te komen. We hebben ook een handige Landleven-kipkiezer, een schema waarmee je de keuze voor het ras kunt bepalen.

NAAR DE KIPKIEZER

Afvinklijstje voor blije kippen

Wat kan ik verder doen om mijn kippen blij te maken? Even nalezen levert een lijstje op:

  • Zandbad. Het is belangrijk voor de gezondheid van kippen om regelmatig een zandbad te nemen. Ze wassen er parasieten mee van zich af en de zon helpt ze ook om zich schoon te houden. Als er van nature geen plek is met los zand, geef ze dan een bak met zand(grond) of fijn lava- of basaltmeel. Dat is bij mij niet nodig: mijn kipjes kunnen zich uitleven onder de heg.
  • Schuilgelegenheid. Bij mij opnieuw: de heg. Plus wat struikgewas.
  • Kippenvriendinnetjes. Kippen zijn sociale dieren en leven zelfs in het wild in een groepje.
  • Scharrelruimte. Om verveling te voorkomen is het fijn als niet al het voer op een presenteerblaadje komt. Scharrelen is voor een blije kip noodzaak.
  • De tip om voer op hoogte op te hangen, zodat ze zich springend kunnen vermaken, onthoud ik voor als er eens ophokplicht is.

Aanvullende kippentips

  • In het voorjaar is net opkomend groen een smaakvol kippensnackje. Dan is er wat bescherming van de borders nodig, tot de planten een beetje volume hebben. De rest van het jaar is het gesnoep van jong groen fijn, want ze helpen echt bij het bestrijden van onkruid.
  • Een nep-ei in het legnest leert de kippen om daar te leggen in plaats van overal in de tuin.
  • Een omheind kippenterrein zorgt ervoor dat paden en terrassen vrij blijven van kippenpoep.
  • Kijk hier voor tips tegen bloedluis.

Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.