Teeltplan voor de kas

Teeltplan voor de kas

Een zomer lang in ieder gerecht courgette verwerken, of twee weken lang kilo’s sla oogsten om daarna wekenlang sla-loos te zijn: het is nog niet eenvoudig om de kas zo in te delen dat de oogst mooi gespreid en op maat voor je familie is. Moestuinexpert Christ Tielemans helpt je daarom met het maken van een teeltplan, specifiek voor de kas.

Dit teeltplan is geschikt voor een kas van 12 m2, verdeeld in 4 vakken van 3 m2. De vruchtwisseling is 1 op 4.  De volgorde van de vruchtwisseling is:

  1. P-teelten (Paprika als hoofdteelt)
  2. K-teelten (Komkommer hoofdteelt
  3. T-teelten (Tomaat als hoofdteelt)
  4. S-teelten (met Snijbonen als hoofdteelt).

Dus de  K-teelten die dit jaar in vak 2 staan, komen volgend jaar in vak 1. En de P-teelten van vak 1 schuiven dan door naar vak 4. In vak 4 staat dan nog de nateelt van veldsla en die is bij de P-teelten dan ook opgenomen als voorteelt, oogstbaar tot in april. En op een vergelijkbare manier zijn de als nateelt gezaaide wortelen bij de P-teelten, opgenomen als voorteelt bij de K-teelten die het jaar daarop op hetzelfde vak komen.

Teeltplan kas 12 m2

v=voorteelt, h=hoofdteelt, n=nateelt

vak v,h,n teelt     zaaien     planten     oogsten
1 v P (veldsla)     nov-apr
  v P radijs feb-mrt   apr-half mei
  h P paprika   eind april jun-half okt
  n P wortelen dec-feb    
2 v K wortelen     jun
  h K komkommer   beg mei jul-sept
  n K winterpostelein sept-okt   nov-apr
3 v T winterpostelein      
  h T tomaat   eind apr jul-half okt
  n T spinazie     half okt-dec    
4 v S spinazie     dec-mrt
  v S sla   mrt mei-jun
  h S snijbonen half apr   half jun-jul
  n S veldsla sept-nov    

In Landleven nummer 1 van 2016 vind je nog veel meer over teeltplannen voor de moestuin, ook voor als je geen kas hebt.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.