Stekken stap voor stap

Stekken stap voor stap

De zomer is een goede tijd om stekken te nemen van planten waar je er meer van wilt. Geschikt zijn bijvoorbeeld boerenjasmijn, buxus, clematis, salie, geranium, lavendel. Eigenlijk alle vaste, struikachtige planten lenen zich voor het nemen van zomerstekken. Lees hier het stappenplan hoe je te werk gaat.

  1. Knip gezonde scheuten van dit jaar zonder bloemknop, neem ze mee in een plastic zakje en zet ze in water om uitdroging te voorkomen.
  2. Verwijder de top tot het eerste bladpaar om wortelgroei te stimuleren. Lange scheuten verdeel je in meerdere stekken van maximaal 10 centimeter. De stekken moeten minstens 2 bladparen hebben en mogen niet verhout zijn.
  3. Trek voorzichtig de onderste twee blaadjes van de stek. Uit deze bladoksels groeien later de worteltjes.
  4. Halveer bij grote bladeren, zoals hortensia, het bovenste bladpaar om verdamping te beperken. Bij stekken met veel kleine blaadjes, zoals buxus, laat je meerdere bladparen zitten.
  5. Zet 3 of 4 stekjes in een potje stekgrond met de bladoksel 1 centimeter in de grond.
  6. Steek drie satéstokjes in de pot en schuif daar een plastic zakje over. Zet de potjes op een beschutte plek in de schaduw.
  7. Controleer regelmatig op vocht en schimmel. Na zes tot acht weken zullen de knoppen gaan zwellen en kun je de bewortelde stekjes in een grotere pot overzetten. Zet ze ook nu niet in de volle zon.
  8. Kweek de stekjes verder op tot je ze in de tuin kunt uitplanten.

Stekpoeder

Om vermeerdering door stek te vereenvoudigen is stekpoeder in de handel. Dit bevordert de beworteling en gaat rotting tegen. Strooi wat poeder op een schoteltje en dip daar het stekje in, zodat de onderste bladoksels bedekt zijn. Tik overtollig poeder van de stek. Gooi het restant van het poeder weg om besmetting te voorkomen. Weetje: je kunt ook kaneel gebruiken bij wijze van stekpoeder.

Stekgrond

Je kunt speciale zaai- en stekgrond kopen. Als alternatief kun je potgrond vermengd met grof zand gebruiken.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.