Tuin & Erf

Filter op:
Iedere dag een jersey koe dans

In een gehuurde stal en met veel liefde voor de grootogige jerseys zijn Sander en Cynthia gestart met hun melkveehouderij. Het is een avontuur met veel onzekerheden. “Zoiets opzetten is niet van je pakt het uit de lucht en kunt boeren”, legt Sander nuchter uit. De jerseykoeien geven melk met een hoog eiwit- en vetgehalte, zijn voordelig klein en bovenal levendig. Zodra het weer dit toelaat lopen ze buiten en dan is het feest. Cynthia: “In het voorjaar kijk ik iedere dag naar een koeiendans.”

Door Landleven
Vergeet-mij-nietje in de lenteborder

Vergeet-mij-nietjes zijn dankbare gasten voor je voorjaarsborders. De frêle bloemen combineren prachtig met statige voorjaarsbollen als tulpen. Snel na hun bloei sterven de plantjes af, maar tegen die tijd kunnen de latere vaste planten ze met hun uitlopende groen uit het zicht houden.

Door Angela Groenbos
Kleinste waakvriend op het erf: de teckel

Hij is klein, maar zit boordevol energie. Met zijn eigenwijze karaktertje vertelt hij het liefst aan jou hoe de zaken zouden moeten gaan en tegelijkertijd durft geen kat of vreemde zomaar jouw erf te betreden, omdat je trouwe viervoeter de boel allemaal voor jou in de gaten houdt. We hebben het natuurlijk over de teckel, een kleine energieke hond met een uniek karakter.

Door Landleven
Aanlegtips voor mooie moestuin

Een moestuin is een prachtige aanvulling van ieder erf. Maar de traditionele moestuin kan een wat rommelige aanblik geven. Monique Nickolson legde in Garrelsweer een moestuin aan die vooral mooi moest worden. "Een hiep-hiep-hoeratuin waarin alles mag. Met het oogsten als leuke bonus!" Lees hier haar tips.

Door Angela Groenbos
Snoeien hortensia

Zodra het gevaar van vorst is geweken, begint voor Nelly Boersma uit Oldenzijl de snoeitijd in de tuin van haar Groningse boerderij, die gevuld is met de prachtigste hortensia's. Een precair werkje, aangezien elke hortensia zijn eigen snoeimethode verlangt.

Door Esther van Middendorp
Plezier van het muildier

Ze kosten de helft van een paard, eten de helft, gaan vijftig jaar mee en zijn onvermoeibaar. Maar muildieren laten zich niet dwingen. Bernad en Jolanda te Hennepe leerden een naamloos muildier kennen tijdens een bedevaart in Spanje. Ze waren meteen verkocht. Sinds dat moment nemen muildieren een speciaal plekje in bij het Achterhoekse stel.

Door Landleven
Leuk ras: Belgische krielkippen

De Belgische krielkip is ietsje groter dan de Hollandse krielkip en heeft geen witte vlekken op zijn wangen. Bovendien is hij zeldzamer dan het Nederlandse nichtje. Volwassen hanen wegen zo’n 650 gram, de hennen een onsje minder. De Belgische krielkip is een fiere en vlotte vogel die net als veel andere krielrassen graag en goed vliegt.

Door Landleven
Aardpeer kweken

De aardpeer is een vaste plant uit de composietenfamilie en een lekker zoet alternatief voor aardappelen. Hij wordt ook wel jeruzalemartisjok genoemd, hoewel de aardpeer niet uit Jeruzalem komt of een artisjok is. Aardperen vallen onder de vergeten groenten en is daarnaast een wintergroente. De knolachtige groente heeft een dunne schil en is zoet en aardachtig van smaak.

Door Landleven
Winterjasmijn snoeien

In de koude donkere wintermaanden kunnen de fleurige gele blaadjes van de winterjasmijn al gauw je tuin opfleuren. Winterjasmijn bloeit namelijk in de winter, zelfs in de schaduw. Hoewel de blaadjes nog op zich laten wachten, laten de gele bloemetjes zich al gauw zien. Winterjasmijn snoeien op de juiste manier is daar belangrijk. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Door Landleven
Gelderse roos - plantinformatie, verzorging en snoeitips

De Gelderse roos is een prachtige struik die bekend staat om zijn mooie bloemen en sierlijke bladeren. Deze plant is ideaal voor het creëren van een natuurlijke haag of als solitaire plant in de tuin. In dit artikel zullen we meer informatie geven over de Gelderse roos, hoe je hem kunt verzorgen en wanneer en hoe je hem moet snoeien.

Door Landleven
Nazomeren

In oosterse culturen kennen ze geen vier, maar vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is de nazomer. Wat brengt de nazomer ons dit jaar?

Door Mariska Meinen Bodewits
Tuintips voor september

Het is tijd om appels en peren te oogsten en op te slaan. De pompoenen rijpen. De ochtenden zijn al wat frisser en de lucht is vochtig. Ga lekker de boomgaard of moestuin in en oogst je eigen vruchten. Ook in de siertuin zijn genoeg klusjes te doen.

Door Angela Groenbos