paasstol recept

Paasstol

Als de paastafel mooi gedekt is en gevuld is met onder andere deze zelfgebakken paasstol en het huis gezellig versierd is, kan het feest beginnen! Probeer dit jaar eens dit paasstol recept, met rozijnen en gedroogde vijgen.

Paasstol recept ingrediënten

Dit zijn de  ingrediënten die je nodig hebt om de paasstol te maken:

  • 150 g sultana rozijnen
  • 120 g gele rozijnen
  • 80 g gedroogde vijgen
  • 350 g tarwebloem, geschikt om brood mee te bakken
  • 40 g witte basterdsuiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ½ l zout
  • 1 citroen, schil geraspt
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 300 g amandelspijs
  • 75-100 g amandelschilfers
  • poedersuiker, ter garnering

Bereidingswijze paasstol

Nu we alle ingrediënten van het paasstol recept hebben verzameld, gaan we door naar de bereidingswijze van dit heerlijke paasrecept. Het bereiden doe je zo:

  1. Leg de rozijnen in een kommetje en giet er water over. 
  2. Laat ze twee uur wellen. 
  3. Giet af en laat goed uitlekken. 
  4. Snijd de vijgen in stukjes en meng ze door de rozijnen. 
  5. Zeef de bloem boven een kom samen met de suiker, de specerijen en het zout. 
  6. Voeg ook de citroenschil en de gist toe. 
  7. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het ei, de boter en de melk in. 
  8. Roer vanuit het midden de ingrediënten door elkaar  en kneed het deeg (met behulp van een mixer) eerst twee minuten op de lage stand en vervolgens zeven minuten op de middelste stand. 
  9. Maak een mooie bol van het deeg. 
  10. Vet een kom licht in en leg hier het deeg in. 
  11. Dek af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen. 
  12. Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg erop. 
  13. Rol het deeg uit en verdeel er de gedroogde vruchten over. 
  14. Vouw het deeg dubbel en kneed de vulling erdoor. 
  15. Kneed de amandelspijs een beetje los en maak er een rolletje van. 
  16. Rol het deeg tot een ovaal en leg de amandelspijs in het midden.
  17. Vouw vervolgens het deeg dubbel zodat je de vorm van een ovaal krijgt. 
  18. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog eens drie kwartier tot een uur narijzen onder een iets vochtige theedoek. 
  19. Maak je handen iets vochtig en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. 
  20. Strooi nu de amandelschilfers over het brood en druk ze iets aan.
  21. Bak het brood in een op 200 graden voorverwarmde oven in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin.
  22. Bestrooi de stol voor het serveren met wat poedersuiker. 

paasrecepten

Paasbrunch

Op zoek naar nog meer heerlijke paasrecepten? Bekijk eens een van deze recepten! Zo heb je naast dit paastol recept nog meer inspiratie voor een goed gevulde paastafel. Eet smakelijk!

Recepten
Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.