Bramenclafoutis: Franse klassieker met een twist
Clafoutis is een klassiek Frans gerecht. Het wordt traditioneel gemaakt met kersen, maar zit in dit recept vol sappige bramen. Lekker bij de koffie of als toetje!
Ingrediënten voor bramenclafoutis
• 75 g bloem
• 100 g suiker
• 3 eieren, geklopt
• 250 ml melk
• 400 g bramen, gewassen
• poedersuiker, ter garnering
Zo maak je bramenclafoutis
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ronde bakvorm (doorsnee 25 centimeter) in met boter.
- Meng de bloem met de suiker in een kom.
- Maak een kuiltje in het midden en giet daar de eieren in.
- Voeg langzaam steeds wat bloem bij de eieren vanaf de zijkanten. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe tot je een mooi en klontvrij beslag hebt.
- Schep een derde van het beslag in de bakvorm en bak vijf tot zeven minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de vorm uit de oven en doe de bramen in de vorm, over het voorgebakken beslag, en giet er de rest van het beslag over.
- Zet het geheel terug in de oven en bak 35 tot 40 minuten tot de clafoutis goudbruin en gerezen is.
- Serveer de bramenclafoutis warm, lauwwarm of koud, bestrooid met wat poedersuiker. Eet smakelijk!
Meer bramenrecepten?
In de late zomer en vroege herfst is er overvloed aan bramen, vlierbessen en appels. In Landleven staan nog meer overheerlijke recepten met bramen en vlierbessen. Wat dacht je bijvoorbeeld van bramenvlierbessenjam, bramen-perencake, bramenbrownies of crumble met kardemomcustard?
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.