Augurken inmaken: zo maak je zelf de lekkerste augurken
Wil je zelf augurken inmaken? Met dit recept leer je stap voor stap hoe je augurken kunt inmaken. Dit recept is van de familie Grinwis uit Ouddorp.
Ingrediënten voor het inmaken van augurken
Voor ongeveer 6 weckpotten van 580 ml heb je nodig:
- Dagopbrengst verse augurken, of koel bewaren tot u een emmer vol hebt
- 75 ml kruidenazijn
- 250 ml water
- 335 g suiker
- 25 gr zout
- 1 grote, verse ui, gesnipperd
- 1/2 paprika in kleine blokjes
- Kruiden: mosterdzaad, peperkorrels, dille
Zo ga je te werk
- Pluk de augurken van de plant en was de buitenkant goed. Verwijder de stekeltjes met een borsteltje en stromend water.
- Snijd de augurk afhankelijk van het formaat niet, in de lengte in vieren, of in plakjes.
- Maak het zoetzuurmengsel door de kruidenazijn, het water de suiker en het zout te mengen. Roer goed tot de suiker is opgelost.
- Vul de potten zo goed mogelijk met augurken. Schud ze een beetje zodat de ruimte zo goed mogelijk gevuld wordt.
- Vul aan met de ui, de paprika, het mosterdzaad, de peperkorrels en de dille. Zorg dat de potten tot net onder de rand gevuld zijn.
- Schenk daarna het zoetzure mengsel erop, ook tot net onder de rand.
- Doe de deksels op de potten en zet deze in de weckketel. Vul de ketel met koud water, zet de temperatuur op 90 graden en de timer op een half uur.
- Als de tijd verstreken is, haal de potten dan uit de ketel en laat ze afkoelen. Zet ze in een donkere en koele ruimte.
- Na ongeveer zes weken zijn je zelfgemaakte augurken op smaak.
Uut de Oudurpse tuun
Dit recept komt van de familie Grinwis uit Ouddorp. Drie generaties Grinwis werken op moestuin ‘Uut de Oudurpse tuun’. Vader Cees, broers Willem en Corné, zwager Dennis én hun kinderen verbouwen gezamenlijk op ‘ouderwetse’ manier hun eigen groente, die ze met de hulp van moeder Jannie verwerken. Het liefst werken ze met gereedschap van vroegere generaties, zoals de uienhor van opa Kees van Jaan, waarop ze hun uienoogst samen kunnen ‘juunen’. Lees hun verhaal nu in Landleven. Ontdek daarin ook Jannies favoriete recept voor pruimenjam met port.Â