stoofpeertjesstamppot

Blauwe bliksem

Stoofpeertjesstamppot, ook wel blauwe bliksem genoemd, is een heerlijk winters recept. Probeer vandaag nog deze heerlijke stoofpeertjesstamppot met rookspek, stoofpeertjes en aardappelen.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg stoofperen
  • 400 g doorregen rookspek
  • 1,5 kg aardappelen
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

  1. Schil de peertjes en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in vier partjes.
  2. Leg de peren in een pan en giet er water bij tot ze net onderstaan. Voeg de plakken spek toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het minimaal anderhalf uur zachtjes koken, liever nog langer (de peertjes moeten echt rood kleuren).
  3. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in een pan met voldoende water en kook ze gaar.
  4. Controleer of de aardappels en de peren allebei gaar zijn; laat ze anders nog wat langer koken. Haal het spek uit de pan en giet de aardappels en de peren af; bewaar een beetje kookvocht van de peren.
  5. Schep de peren bij de aardappels en stamp tot een mooie stamppot. Door de peren zal de stamppot waarschijnlijk vochtig genoeg zijn. Zo niet, voeg wat van het kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het spek weer toe en serveer.

Landleven special Streekgerechten

Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland.
Voor maar € 7,95.