Home > Lekker eten > Bakken > Cake uit de wonderpan
Cake uit de wonderpan
Wie kent hem nog, de wonderpan? Anno 2022 wordt de wonderpan nog steeds gemaakt en staat deze ouderwetse kooktechniek weer in de belangstelling. Culinair redacteur Klaske Bakker test de pan uit en geeft haar tips.Â
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 g fijne kristalsuiker
- 250 g zachte boter
- 4 eieren
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 1 tl vanille-extract
- Ter garnering
- 1 zakje mix voor banketbakkersroom
- 350 ml water (of zo veel als op de verpakking staat)
- 200 ml slagroom, koud
- vers fruit, bijvoorbeeld frambozen
- poedersuiker
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Klop de suiker met de boter luchtig en bleek met een mixer met gardes.
- Voeg een voor een de eieren toe; voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed is opgenomen. Spatel nu het zelfrijzend bakmeel met het zout en het vanille-extract erdoor.
- Spatel rustig tot alle bloem opgenomen is (niet meer mixen).
- Vet de wonderpan goed in met boter of plantaardige olie.
- Schep het beslag in de pan.
- Leg de bodemplaat met het tuitje naar boven op uw fornuis, kookplaat of petroleumstel.
- Zet de gesloten pan erop.
- Zet de vlam of de kookplaat op een lage stand en bak de cake in ongeveer een uur gaar.
- Til het deksel niet op, maar controleer met een satéprikker door het gaatje in het deksel of de cake gaar is (hij moet er schoon en droog uitkomen).
- De bovenkant wordt niet heel bruin; dat hoort zo.
- Zet de warmtebron uit en laat de pan en de cake afkoelen.
- Maak ondertussen de vulling. Klop de mix met het water en de slagroom tot een romig mengsel; voeg eventueel wat extra water of melk toe als het geheel te stijf is.
- Schep de room in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Keer de afgekoelde cake om op een bord (de bovenkant wordt de onderkant).
- Snijd de cake horizontaal doormidden.
- Spuit een mooie laag room op de onderste cakelaag.
- Leg de bovenste cakelaag erop en versier deze met toefjes room.
- Leg her en der stukjes vers fruit tussen de room en zeef vlak voor het serveren poedersuiker over de cake.
De wonderpan in gebruik op een petroleumstel.
Extra tips
- Bak de eerste keer een kruidcake met kant-en-klare mix uit een pakje. De eerste keer is het een kwestie van uitvogelen hoe hoog de warmtebron moet staan en hoe lang u moet bakken. Als het dan mislukt, is het niet zo’n kostbare kwestie.
- Gebruik altijd een vlamverdeler (bodemplaat) voor het beste resultaat.
- Vet de pan goed in voordat u het beslag erin giet.
- Zet de warmtebron op een lage stand. Experimenteer om erachter te komen wat voor uw situatie het beste werkt. Til het deksel tijdens het bakken niet op, om de warmte in de pan te houden.
- Als het baksel gaar is, zet u de warmtebron uit. Laat het geheel afkoelen voordat u de cake eruit haalt.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.