Appels uit de oven

Appels uit de oven

Heerlijk als herfstig toetje, deze appels uit de oven. Het recept is makkelijk te verdubbelen; gebruik zo veel appels als er in uw ovenschaal passen.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 8 appels
  • 100 g boter, zacht
  • 50 g grof gehakte walnoten, plus wat extra
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g rozijnen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • rasp van 1 citroen
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 borrelglas whisky (of rum of sinaasappelsap)

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Was de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  3. Snijd de appels over ‘de evenaar’ een stukje in met een scherp mes (dit voorkomt dat ze straks openbarsten in de oven).
  4. Leg de appels in een ingevette ovenschaal.
  5. Meng alle overige ingrediënten in een kom en kneed door elkaar.
  6. Vul de holtes van de appels ermee en strooi er wat extra walnoten bovenop.
  7. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de appels 35 tot 40 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
  8. Schep voor het serveren de gekaramelliseerde vloeistof over de appels.
    Erg lekker met vanilleroomijs of lobbig geklopte room.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.