Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Groninger mosterdsoep met sinaasappel
Groninger mosterdsoep met sinaasappel
Christian: “De toevoeging van de sinaasappelrasp geeft deze traditionele soep net even een andere, frisse smaak.”
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 perssinaasappel
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 1 l bouillon
- 150 g reepjes rookspek
- 4 el grove Groninger mosterd
- zout en peper
- 125 ml slagroom
- 3 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Schrob de sinaasappel goed schoon; gebruik bij voorkeur een onbespoten sinaasappel.
- Rasp de sinaasappel; let op dat u niet te veel van de witte schil mee raspt, dat is bitter.
- Smelt de boter in een gietijzeren pan (Dutch oven) op een laag vuur.
- Voeg al roerend de bloem toe tot alle boter is opgenomen.
- Laat het mengsel een paar minuten garen terwijl u blijft roeren om te voorkomen dat het verbrandt.
- Voeg de sinaasappelrasp toe.
- Schenk al roerend de bouillon erbij.
- Laat het geheel een minuut of tien zachtjes doorkoken.
- Bak ondertussen de spekreepjes uit tot ze krokant zijn.
- Roer de mosterd door de soep en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep met een scheutje slagroom, de spekreepjes en de lente-ui.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.