Fryske sûkerbôle

Fryske sûkerbôle

Sûkerbole (suikerbrood) is een echte Friese specialiteit. Een kleverig brood met parelsuiker en kaneel. Elke Friese bakker verkoopt suikerbrood, maar u kunt het ook heel goed zelf bakken met de mix van Mole ’t Lam of met dit recept.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 500 g bloem van de molen
  • zakje gist (7 g)
  • 8 g zout
  • 250 ml handwarm water
  • 25 g boter
  • 1 tl kaneel
  • 200 g parelsuiker

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem boven een kom.
  2. Leg de gist aan de ene kant van de kom en het zout aan de andere kant.
  3. Voeg het water en de boter toe.
  4. Kneed in twintig minuten tot een mooi glad deeg.
  5. Leg het deeg in een licht ingevette kom.
  6. Laat het een half uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige theedoek.
  7. Sla het gerezen deeg plat, vorm er een bal van en laat het opnieuw een kwartier afgedekt rijzen. Druk het gerezen deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap.
  8. Verspreid de parelsuiker en het kaneel over het geheel.
  9. Vouw de lap in drieën en druk plat.
  10. Rol de lap stevig op tot een deegworst.
  11. Leg dit deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
  12. Laat nu het deeg nog eens dertig tot veertig minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
  13. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 225 graden in ongeveer een half uur gaar en goudbruin.
  14. Bestrijk het brood na het bakken met wat water.
  15. Haal uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
  16. Serveer in plakjes, besmeerd met boter.

 


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.